Ne postoji ništa lepše od domaćih i mekanih kiflica, a pogotovo ako su punjene džemom. Na trpezi za doručak ili večeru često mogu da se nađu one punjene sirom, ali slatke su još lepše od slanih.Priprema nije standardna, jer se prvo kratko kuvaju da omekšaju, a onda se peku u rerni manje od pola sata.Napravite najlepše i najmekše pecivo iz kojeg curi domaći džem kada zagrizete. Ne postoji ništa bolje.
- Sastojci:
- 300 g brašna
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašika šećera
- 1/2 kašičice suvog kvasca
- 200 ml hladnog mleka
- 30 g putera
- Još:
- 1 l vode
- 50 g praška za pecivo
Priprema:
U posudi pomešajte prosejano brašno, so, šećer i suvi kvasac. Dobro promešajte, pa dodajte hladno mleko. Prvo špatulom sjedinite testo, a onda mesite rukama. Zatim dodajte puter sobne temeprature i dobro umesite da se svi sastojci lepo sjedine. Stavite testo u posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite na toplom pola sata da nadođe. Podelite testo na 4 dela, pa oblikujte loptice. Od njih napravite kao glistu i isecite na još 5 delova. Opet oblikujte loptice. Pokrijte providnom folijom i ostavite još 5 minuta. Uzmite jednu lopticu rastanjite je prstima, pa stavite na sredinu kašiku džema.Zatim podignite krajeve ka sredini i spojite (pogledaj sliku). Ređajte na pleh koji ste premazali uljem. Pokrijte providnom folijom i ostavite još 20 minuta da odstoje. U šerpu sipajte vodu, pa kada proključa dodajte prašak za pecivo. Stavite kiflice u provrelu vodu, pa ih ostavite nekih 40 sekudni. Poređajte ih na pleh obložen pek papirom. Zasecite kiflice na tri mesta, pa pecite u zagrejanoj rerni na 190°C oko 25 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem