Španska pita je isto što i carska. Pravi se od tako što se u testo dodaju sir, šunka, kiseli krastavci i pečena paprika, a onda se sve to ispeče. Najčešće se koriste ovi dodaci, ali njih naravno možete da menjate po ukusu, pa tako možete da dodate masline, kukuruz, šargarepu, ajvar... Španska pita se obično služi kao predjelo na proslavama, ali isto tako može da bude preukusan doručak ili večera. Uživajte! 

  • Sastojci:
  • 3 jajeta
  • 150 ml ulja
  • 300 ml mleka
  • 150 g kukuruznog brašna
  • 150 g pšeničnog brašna (oštrog)
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 g praške šunke 
  • 200 g tvrdog sira
  • 120 g kiselih krastavaca
  • 120 g pečene paprike

Priprema: 

U posudi umutite jaja koja ste posolili, pa dodajte ulje i mleko. Promešajte, a u drugoj posudi pomešajte kukuruzno i obično brašno sa praškom za pecivo. Pomešajte suve i mokre sastojke i dobro umutite. U dobijenu smesu dodajte pečenu papriku sitno iseckanu, zatim seckane kisele krastavce i šunku, kao i rendani sir. Dobro promešajte. Tepsiju nauljite i pospite brašnom ili možete da stavite pek papir. Zatim sipajte smesu i poravnajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 45 minuta. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE