Iskoristite slobodno vreme na pravi način i pripredite svojim ukućanima gozbu za pamćenje. Evo kako možete da napravite fenomenalne mantije koje osvajaju i pamte se.
Potrebno je:
- 500 g junećeg mlevenog mesa
- 3 glavice crnog luka
- so
- biber
Testo:
- 650 g brašna
- so po ukusu
- mlaka voda
- 250 g putera
- 4,5 kašika ulja (za premazivanje)
Preliv:
- 1 dl jogurta
- 1 kašika kajmaka
- 3 čena belog luka
Priprema:
Staviti brašno u posudu, dodati malo soli, pa mlaku vodu i zamesiti glatko testo. Podeliti ga na 9 delova.
Dobro ih umesititi pa premazati rastopljenim puterom. Potrebno je da ostavite malo testo da nadođe na toplom mestu.
Dok jufke rastu napraviti smesu od mesa, luka, posoliti, pobiberiti po ukusu.
Kad su narasle jufke prvo rastanjiti rukama, najbolje na namaščenoj površini, pa slagati jednu preko druge. Na kraju ih sve zajedno razviti u jednu veliku koru, i dobro istanjiti oklagijom, tako da testo bude gotovo providno. Na ivice rastanjenog testa staviti meso, pa lagano rolati ka unutra. Kad u krug urolate dobićete duguljasto testo koje nakon toga kidate na loptice i stavite u podmazan pleh da se peče u rerni. Odozgo premazati uljem. Ređati jednu do druge u podmazan pleh. Staviti da se peče u zagrejanu rernu oko 40 minuta. Kad je gotovo izvaditi i staviti da se prohladi.
Sitno iseckati beli luk i preliti jogurtom, pa dodati 1 kašiku kajmaka. Dobro izmešati.
Gotove još tople mantije premazati ovim prelivom.
Specijalitet je gotov, ostaje samo da uživate.
Izvor: stvarukusa.rs
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom