Gurmanska pita za sve ljubitelje jačeg ukusa.
Sastojci:
- 8 jaja
- 14 svinjskih kobasica
- 1 kašičica mlevenog muskatnog oraščića
- 1 kašika listova majčine dušice
- 100 g svežih krutona
- 500 g lisnatog testa
- brašno za posipanje
Postupak:
1. U posudu sa hladnom vodom stavite 6 jaja i stavite da se kuvaju. Kad proključa sklonite sa vatre, ostavite tako 5 minuta, a zatim izvadite jaja i ohladite ih pod tekućom vodom. Oljuštite jaja. Isecite vrhove omota kobasica i sadržaj sipajte u veliku posudu. Dodajte oraščić, majčinu dušicu, 75 g krutona, 1 živo jaje, malo bibera po želji i dobro izmešajte rukama.
2. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Okrugli pleh prečnika oko 20 cm obložite pek papirom. Na papir pospite malo brašna, pa postavite pola lisnatog testa u pleh da formirate koru.Preostale krutone rasporedite po kori, a zatim sipajte od prilike četvrtinu smese sa kobasicama. Preko toga postavite oljuštena jaja, a zatim lagano nanosite ostatak smese od kobasica oko i preko jaja, tako da nigde ne ostavite rupe. Preostalo lisnato testo stavite odozgo, tako da pokrijete pitu. Preostalo živo jaje blago umutite viljuškom i prelijte preko pite. Po želji, pre nego što stavite da se peče, pospite pitu susamom. Pecite 30 minuta.
3. Kada je pečeno, pažljivo izvadite pitu iz okruglog pleha i prebacite je na neki veći. Vratite u rernu na 10 minuta, da bi stranice dobile lepu boju. Ohladite pitu na dasci za sečenje, zatim secite na kriške i služite.
Domaći kolač sa jabukama
Gulaš od šampinjona za ručak
Svinjsko pečenje sa hrskavom koricom u sosu od jabuke
Torta sa ananasom, u obliku novogodišnje kugle
Kampanja Telekom Srbije „Roming priče“ osvojila Kaktus nagradu