Nekada su naše bake mesile testo i pravile domaće kore, ali danas se pite prave mnogo jednostavnije. Kupite gotove kore i napravite savšrenu pitu sa mesom koja je odličan predlog za jednostavnu božićnu večeru. Postoji mnogo recepata za pitu sa mesom, a mi za vas izdvajamo ovaj koji je najuskuniji.
Sastojci:
- 500 gotovih kora
- 1 praziluk
- 300 g svinjskog mlevenog mesa
- 1 jaje
- 150 ml kisele vode
- 1 kasika ulja
- Još:
- 1 jaje
- malo ulja
Recept za pitu sa mesom:
Napravite nadev
Na malo ulja propržite sitno seckani praziluk, pa dodajte mleveno meso. Začinite po želji i pržite dok ne bude gotovo. U drugoj posudi pomešajte kiselu vodu i ulje. Ostavite da se ohladi, pa dodajte jaje i sve dobro promešajte.
Spremite pitu
Tepsiju nauljite, pa stavite koru. Popraskajte kiselom vodom koju ste pomešali sa uljem, pa sipajte malo nadeva preko. Tako ređajte dok ne utrošite sve sastojke, a poslenji red treba da budu dve kore. Premažite pitu jajetom koje ste umutili sa uljem.
Pecite pitu
Pitu pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta. Prohladite i secite.
Pročitajte i ovo: Pita sa mesom i kupusom
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Recept za rižoto sa graškom
Domaće lazanje po italijanskom receptu
Šnicle od svinjskog vrata marinirane u pivu
Posni čokoladni kolač sa marmeladom
Kako da napravite potaž od bundeve