U doba viktorijanske Engleske, prvi mafini su pravljeni kao pogačice od starog hleba i krompir pirea, a služili su se isključivo na trpezama bogatih. Ubrzo su recept za mafine preuzeli i niži slojevi društva jer su sastojci bili jeftini. Kada je davne 1770. Hari Pan napravio prve kalupe za mafine, sigurno nije ni sanjao kakvu će popularnost ovo pecivo steći mnogo godina kasnije, kao ni za kakve varijante ovog kolača će njegova modla sve moći da posluži. Danas mafine možete da napravite od bilo koje namirnice, a oni mogu biti slatki ili slani. Ukus im je neverovatan kako god da iskombinujete sastojke.

Sama reč „mafin“ preuzeta od francuske reči „moufflet“ (softani hleb) i nemačke reči „muffe“ (kolač). Koliko su danas popularni govori podatak da su čak tri američke države ovu poslasticu proglasile za svoje nacionalne kolače, i to: Masačusets - kukuruzne mafine,  Minesota - mafine sa borovnicom, a Njujork - mafine sa jabukama.

Sastojci: 

  • 1 šargarepa
  • 3 mlada luka
  • 1/2 ljubičastog luka
  • 1/2 žute paprike
  • 1/2 crvene paprike
  • 1/2 žute paprike
  • 100 g kukuruza iz konzerve
  • malo peršuna
  • 50 g čedar sira
  • 5 jaja

Priprema:

Šargarepu i čedar sir izrendajte, a luk, papriku, mladi luk i peršun iseckajte. Sve pomešajte u jednoj činiji, posolite i pobiberite, pa prelijte umućenim jajima. Dobro sjedinite smesu, pa sipajte u manji kalup za mafine koji ste premazali puterom. U tiganj sipajte vodu i kada proključa stavite kalup sa mafinima. Poklopite, ostavite 2 minuta, a zatim isključite šporet. Ostavite na ringli dok ne bude gotovo. 

Izvor: Stvar ukusa 

KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE