Svaki biftek je poseban, ali se T-bone stek izdvaja po strukturi koja uslovljava i način pripreme. Ime je dobio po prepoznatljivom izgledu, odnosno, po kosti u obliku slova T koja se nalazi na sredini odreska. Ovo meso ima karakterističnu aromu, pa ne treba preterivati sa začinima. 

Dovoljno je da u izabrani komad 45 minuta pre pečenja utrljate so i biber. Da biste postigli podjednako lepu, karamelizovanu spoljašnost sa svih strana okrećite meso na svakih 30 sekundi.

Pripremite stek po ovom receptu kao profesionalac i napravite dekorativne i uskusne ružice od slanine i krompira koje će oduševiti vaše ukućane. 

Sastojci:

  • 1 glavica crnog luka
  • 4 čena belog luka
  • 4 krompira
  • 300 g tanko narezane slanine
  • 1 komad goveđeg steka
  • 2 kockice putera
  • 100 ml neutralne pavlake
  • malo parmezana
  • ruzmarin
  • so, biber

Priprema:

Prvo pripremite ružice od slanine i krompira. Krompir dobro operite, ako je mlad ne morate da mu ljuštite koru, i isecite ga na što tanje kolutove. Po 4 lista slanine poređajte tako da se krajevi preklapaju, preko nje poređajte krompir i sve pospite sa malo naribanog parmezana. Urolajte tako da dobijete oblik ružice i ređajte u zagrejan nauljen tiganj. Poklopite i pržite dok ne dobiju rumenu boju. Stek nauljite poslite i pobiberite, pa pecite na vrelom tiganju sa svih strana dok ne dobije rumenu boju. Pred kraj pečenja u tiganj dodajte kockicu putera, čenove belog luka u komadu i ruzmarin, pa meso zalivajte sa svih strana rastopljenim puterom. Crni luk sitno naseckajte propržite ga na puteru, pa kada se zastakli dodajte neutralnu pavlaku. Meso odvojite od kostiju isecite na parčiće pa prelijte sa dobijenim sosom od luka i pavlake. A kako ceo postupak izgleda pogledajte u videu u nastavku teksta. 

tiktok/menwiththepot  ružice od krompira i slanine i sočni stek

Izvor: Stvar ukusa