Musakarolne od patlidžana su dobre ako želite lagan, zdrav i izdašan obrok. Možda ćete želeti da napravite i musaku sa brokolijem. Musaka rolne od patlidžana su gotove za samo sat vremena. Evo kako da napravite musaka rolne od patlidžana!
Sastojci:
- Maslinovo ulje
- 1 crveni luk, sitno iseckan
- 250 g jagnjećeg mesa
- 1 češen belog luka, zgnječen
- 1 kašika paradajz pirea
- 100 ml crvenog vina
- 227 g seckanog paradajza
- Prstohvat cimeta
- 2 velika patlidžana
- 30 g neslanog putera
- 2 kašike običnog brašna
- 350 ml punomasnog mleka
- 1 žumance, lagano umućeno
- Sveže narendani muskatni oraščić za serviranje
- 15 g parmezana ili drugog tvrdog sira, sitno narendanog
Recept za musaka rolne od patlidžana
Propržite mleveno meso
Za musaka rolne od patlidžana zagrejte veliki tiganj na srednje jakoj vatri i dodajte malo ulja. Dodajte luk sa prstohvatom soli i pržite dok ne omekša i ne porumeni. Umešajte mleveno meso, razbijajući ga drvenom kašikom. Nakon nekoliko minuta, kada počne da rumeni, dodajte beli luk i paradajz pire i kuvajte još oko minut.
Dodajte vino
Sipajte vino i pecite nekoliko minuta dok ne ispari, a zatim dodajte seckani paradajz i cimet. Kuvajte na laganoj vatri i mešajte najmanje 30 minuta, redovno mešajući, dok se sos ne redukuje tako da samo obloži meso.
Isecite patlidžane
U međuvremenu, isecite patlidžane po dužini na kriške debljine 5 mm. Zagrejte tiganj na jakoj vatri, premažite kriške sa malo ulja i pecite nekoliko minuta sa svake strane, dok se malo ne ugljenišu. To ćete morati da radite u serijama. Položite kriške na poslužavnik ili dasku.
Napravite bešamel
Za bešamel, zagrejte puter u srednjem tiganju. Kada se otopi, umešajte brašno i kuvajte nekoliko minuta. Postepeno dodajte mleko, neprestano mešajući da dobijete kremasti sos. Kada se sve sjedini, lagano kuvajte 5 minuta na srednjoj vatri da se zgusne. Sklonite sa ringle, umešajte žumance, narendajte malo muskatnog oraščića i začinite.
Pecite patlidžan
Zagrejte rernu na visokoj temperaturi. Sipajte bešamel u posudu za pečenje. Dodajte kašiku fila od mesa blizu donjeg kraja kriške patlidžana, a zatim umotajte patlidžan oko njega da napravite mali punjeni rolat. Ubacite rolnu u bešamel sos šavom nadole. Ponavljajte dok se ne potroši sve meso i patlidžan. Pospite preko parmezan i stavite rernu na 200 stepeni na 30 minuta dok sve ne porumeni. Servirajte i uživajte u musaka rolnama od patlidžana!
Pročitajte kako se pravi MUSAKA SA BORANIJOM, PEČURKAMA I PIRINČEM
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom