Goveđi paprikašsa pomorandžom i kestenjem je bogat namirnicama i raznovrsnim ukusima, pa je ujedno savršena zimska večera sa slatkim i zemljastim ukusom kestena u kombinaciji sa cimetom i pomorandžom. Možda će vam se dopasti i svinjska pikata sa pire krompirom i pečenim jabukama. Poslužite paprikaš sa kremastim pire krompirom. Evo kako da napravite goveđi paprikaš sa pomorandžom i kestenjem!

Sastojci:

  • 1,5 kg goveđih šnicli
  • 200 g pancete isečene na kockice
  • 5 kašika maslinovog ulja
  • 2 luka, seckana
  • 4 čena belog luka, iseckana
  • 3 šargarepe, grubo iseckane
  • 2 štapića celera, debelo isečena
  • 1 velika pomorandža
  • 4 velike grančice majčine dušice
  • 2 štapića cimeta
  • 300 ml crnog vina
  • 750 ml goveđeg bujona
  • 5 kašika paradajz pirea
  • Malo peršuna, seckanog
  • 250 g kuvanog kestenja
  • Pire krompir za posluživanje

Recept za goveđi paprikaš sa pomorandžom i kestenjem

10:04
Korak 1

Zagrejte rernu

Za goveđi papirkaš sa pomorandžom i kestenjem zagrejte rernu na 140°C. Začinite govedinu solju i biberom. Zagrejte veliku tepsiju na srednjoj vatri, dodajte pancetu i pržite 2-3 minuta dok ne porumeni. Uklonite šupljikavom kašikom i ostavite na stranu. Dodajte 1 kašiku ulja u posudu i, u serijama, pržite govedinu 5 minuta dok ne porumeni, dodajući još ulja ako je potrebno. Uklonite i ostavite na stranu.

10:50
Korak 2

Dodajte pomorandžu i bujon

U istu posudu dodajte preostalo ulje sa lukom, belim lukom, šargarepom, celerom i malo soli i bibera. Pržite 10 minuta. Očistite 3 trake kore od pomorandže i dodajte u jelo zajedno sa govedinom, pancetom, majčinom dušicom i cimetom. Zalijte vinom i bujonom, dodajte 4 kašike paradajz pirea i prokuvajte. Pokrijte i prebacite u rernu na 2 sata.

10:50
Korak 3

Izrendajte pomorandžu

U međuvremenu sitno izrendati preostalu koricu pomorandže i sjediniti sa peršunom i malo soli. Ostavite na stranu da se izmeša i puste sokovi, kako biste iskoristili na kraju. 

10:50
Korak 4

Dodajte kestenje

Izvadite tepsiju iz rerne, umešajte kestenje i preostali paradajz pire, poklopite i vratite u rernu na još 30 minuta. Probajte, začinite, a zatim poslužite posipano mešavinom peršuna i kore pomorandže. Uživajte u goveđem paprikašu sa pomorandžom i kestenjem!

Pročitajte kako se prave jagnjeće ćufte u sosu od paradajza i nane

BONUS VIDEO

Recept za svinjski paprikaš Kurir

StvarUkusa/L.S.