Goveđi paprikašsa pomorandžom i kestenjem je bogat namirnicama i raznovrsnim ukusima, pa je ujedno savršena zimska večera sa slatkim i zemljastim ukusom kestena u kombinaciji sa cimetom i pomorandžom. Možda će vam se dopasti i svinjska pikata sa pire krompirom i pečenim jabukama. Poslužite paprikaš sa kremastim pire krompirom. Evo kako da napravite goveđi paprikaš sa pomorandžom i kestenjem!
Sastojci:
- 1,5 kg goveđih šnicli
- 200 g pancete isečene na kockice
- 5 kašika maslinovog ulja
- 2 luka, seckana
- 4 čena belog luka, iseckana
- 3 šargarepe, grubo iseckane
- 2 štapića celera, debelo isečena
- 1 velika pomorandža
- 4 velike grančice majčine dušice
- 2 štapića cimeta
- 300 ml crnog vina
- 750 ml goveđeg bujona
- 5 kašika paradajz pirea
- Malo peršuna, seckanog
- 250 g kuvanog kestenja
- Pire krompir za posluživanje
Recept za goveđi paprikaš sa pomorandžom i kestenjem
Zagrejte rernu
Za goveđi papirkaš sa pomorandžom i kestenjem zagrejte rernu na 140°C. Začinite govedinu solju i biberom. Zagrejte veliku tepsiju na srednjoj vatri, dodajte pancetu i pržite 2-3 minuta dok ne porumeni. Uklonite šupljikavom kašikom i ostavite na stranu. Dodajte 1 kašiku ulja u posudu i, u serijama, pržite govedinu 5 minuta dok ne porumeni, dodajući još ulja ako je potrebno. Uklonite i ostavite na stranu.
Dodajte pomorandžu i bujon
U istu posudu dodajte preostalo ulje sa lukom, belim lukom, šargarepom, celerom i malo soli i bibera. Pržite 10 minuta. Očistite 3 trake kore od pomorandže i dodajte u jelo zajedno sa govedinom, pancetom, majčinom dušicom i cimetom. Zalijte vinom i bujonom, dodajte 4 kašike paradajz pirea i prokuvajte. Pokrijte i prebacite u rernu na 2 sata.
Izrendajte pomorandžu
U međuvremenu sitno izrendati preostalu koricu pomorandže i sjediniti sa peršunom i malo soli. Ostavite na stranu da se izmeša i puste sokovi, kako biste iskoristili na kraju.
Dodajte kestenje
Izvadite tepsiju iz rerne, umešajte kestenje i preostali paradajz pire, poklopite i vratite u rernu na još 30 minuta. Probajte, začinite, a zatim poslužite posipano mešavinom peršuna i kore pomorandže. Uživajte u goveđem paprikašu sa pomorandžom i kestenjem!
Pročitajte kako se prave jagnjeće ćufte u sosu od paradajza i nane
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom