Medaljoni od teletine u kremastom sosu od pečuraka predstavljaju obrok koji je savršen ako volite spoj mekog mesa i bogatog sosa. Možda ćete želeti da saznate i kako se pravi hajdučka tepsija. Što se tiče telećih medaljona, ukus je kombinacija sočne, pečene teletine i mekih pečuraka zapečenih zajedno sa kremom od pečuraka. Evo kako da napravite teleće medaljone u kremastom sosu od pečuraka!
Sastojci:
Za marinadu:
- 3 kašike senfa
- 50 ml ulja
- ½ goveđe kocke
Za medaljone:
- 3,5-5 unci ulja
- 140 g telećih kotleta, isečeni na tanke, manje medaljone
- 340 g šampinjona tanko narezanih
- Začini po ukusu so, biber, po želji ½ kocke bujona ili sopstveni začini
- 30 ml krem supe od pečuraka mešavina oko ½ kesice, rastvorena u 100 ml vode
- 1 baget manji, tanko isečen
- peršun, za ukras)
- 1 kašika putera
Recept za teleće medaljone u kremastom sosu od pečuraka
Pecite medaljone
Za teleće medaljone u kremastom sosu od pečuraka prvo na tanjir srednje veličine stavite teletinu i obilno ih namažite sa svih strana marinadom. Pokrijte tanjir folijom i ostavite u frižideru najmanje 2-3 sata, najbolje preko noći. U tiganju srednje veličine zagrejte ulje na visokoj temperaturi. Dodajte teleće medaljone, i pržiti na srednjoj do visokoj temperaturi oko 6-7 minuta sa svake strane (ukupno 12-14 minuta) dok ne dobiju blagu braon koricu. (Ako počnu da gore, smanjite temperaturu ili izvadite medaljone ranije.)
Pecite šampinjone
Prebacite meso na tanjir srednje veličine i poklopite. Preostalu masnoću ostružite u šerpi i direktno na nju dodajte šampinjone. Dobro promešajte da se mast i pečurke potpuno integrišu. (Po potrebi dodajte još malo ulja ili putera). Šampinjone pržite oko 4-5 minuta, dok ne puste sopstveni sok.
Dodajte začine i sos
Smanjite temperaturu, dodajte začine, sos od pečuraka umešanu u vodu i još 1 šolju vode. Dobro promešajte dok se tečnosti ne integrišu. Dovedite do ključanja (oko 2-3 minuta). Vratite medaljone u tepsiju i ravnomerno ih rasporedite. "Pokrijte" teleće medaljone kriškama bageta, pa poklopite tepsiju. Pustite da se hleb pari, oko 3-5 minuta. Po želji ukrasite peršunom. Uživajte u telećim medaljonima u kremastom sosu od pečuraka!
Pročitajte kako se pravi TELETINA IZ RERNE KAO ISPOD SAČA
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem