Sastojci:

  • 4 svinjske kolenice
  • 2 šargarepe
  • 1 peršun
  • komad celera
  • komad praziluka
  • 300 ml tamnog piva
  • 4 čena belog luka
  • kašika slatke paprike
  • kašika majorana
  • kašika mlevenog kima
  • pola kašičice mlevenog bibera
  • 10 zrna bibera
  • 5 zrna aleve paprike
  • 3 lovorova lista
  • so, po ukusu

Recept za najmekšu svinjsku kolenicu u pivu:

Kolenice operite, stavite u veliki lonac, zalijte vodom, dodajte biber u zrnu, lovorov list i alevu papriku. Kuvajte 2 sata. Posle sat vremena kuvanja, dodajte očišćenu šargarepu, peršun, celer i beli deo praziluka, pa posolite. Nakon dodavanja povrća i soli, kuvajte još sat vremena. Nakon toga, izvadite kolenice iz bujona i ostavite ih da se ohlade.

Pripremite marinadu tako što ćete u većoj činiji ili šerpi da pomešate pivo sa majoranom, belim lukom sitno naseckanim, mlevenom paprikom, kimom, biberom i po želji još soli. Ohlađene kolenice potopite u marinadu, prelijte meso sa svih strana. Ostavite na stranu oko 1 sat, a za to vreme često protresite posudu tako da marinada pokrije celo meso.

Ubacite potom kolenice u vatrostalnu posudu, prelijte ih marinadom i pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko 1 sat. Tokom pečenja meso 3-4 puta prelijte marinadom. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i sarmu punjenu kolenicom.

Pročitajte kako da napravite i podvarak sa kolenicom

BONUS VIDEO

Instagram/healthfitnessguide_ Recept za sarme

StvarUkusa