Sastojci:
- 6 pilećih karabataka
- 600 g krompira
- 2 šargarepe
- 1 crni luk
- 1 veza peršuna
- so i biber po ukusu
- 1 kašičica mlevene slatke paprike
- 30 ml ulja
- 20 g putera
Za sos:
- 100 ml paradajz sosa
- 30 ml soja sosa
- 1 kašika jabukovog sirćeta
- 1 kašika senfa
- 1 kašika šećera
Recept za piletinu sa krompirom u slatko-kiselom sosu:
Kako biste napravili piletinu na ovaj način, prvo operite karabatake i osušite ih papirnim ubrusima. Meso posolite, začinite mlevenim crnim biberom i pospite mlevenom slatkom paprikom. Rukama rasporedite začine preko mesa. Ostavite da se marinira 10 minuta, a u međuvremenu pripremite povrće.
Isecite luk na kockice i šargarepe na kolutove. Oko 600 g krompira isecite na kockice. Šaku peršuna iseckajte nožem. U veliki tiganj sipajte malo ulja i stavite 20 g putera, a zatim ubacite meso. Pržite na jakoj vatri dok ne porumene. Kada se meso isprži sa jedne strane, okrenite ga na drugu stranu. Pržite još oko 2 minuta. Izvadite meso iz tiganja i stavite pripremljeni luk. Pržite do zlatne boje.
Dodajte seckanu šargarepu na luk. Pržite još 2 minuta, povremeno mešajući. Zatim stavite krompir u tiganj. Promešajte i pržite oko 5-7 minuta. Dok se povrće prži, u drugom tiganju pripremite slatko-kiseli sos. U šerpu sipajte 100 ml paradajzsosa, dodajte 30 ml soja sosa i 1 kašiku šećera. Dodajte zatim 1 kašiku senfa i 1 kašiku jabukovog sirćeta, pa sve izmešajte.
Kuvajte na srednjoj vatri oko 2 minuta, da se malo zgusne. Gotov sos skinite sa vatre. Povrću dodajte seckani peršun. Sve posolite po ukusu i pobiberite mlevenim crnim biberom. Promešajte i isključite vatru. Stavite pripremljene pileće karabatake na povrće i prelijte pripremljenim sosom. Stavite sve u rernu zagrejanu na 200 stepeni i pecite oko 20-25 minuta. Možda ćete želeti da napravite i pržene karabatake sa šargarepom i krompirima.
Pročitajte kako se pravi piletina sa kornfleksom u belom sosu
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.