Sastojci:

  • 600–700 g svinjskog filea 
  • 1 crvena paprika
  • 1 žuta paprika
  • 1 tikvica
  • 10 suvih kajsija
  • 2 kašike meda
  • 1 kašika senfa
  • 200 ml povrćnog bujona 
  • So i biber po ukusu
  • Ulje za prženje

Priprema:

Ako tražite obrok koji je istovremeno sočan, pun ukusa i pomalo neobičan, ovaj svinjski file u sosu od meda i senfa biće pravo otkrovenje. Spoj slatkog i ljutkastog, sa dodatkom pečenog povrća i suvih kajsija, daje ovom jelu bogat ukus koji se pamti. Priprema je jednostavna, a rezultat deluje kao da ste se zaista potrudili – idealno i za porodični ručak i za one trenutke kada želite da impresionirate bez previše komplikovanja.

Savet:

Suve kajsije daju blagu slatkoću i savršeno se slažu sa senfom – ne preskačite ih, čak i ako zvuče neobično.

Operite meso i pažljivo ga osušite ubrusom. Isecite na medaljone ili veće komade. U velikoj tiganju zagrejte malo ulja pa propržite meso sa svih strana dok ne dobije lepu boju. Posolite i pobiberite. Izvadite ga iz tiganja i ostavite po strani.

U istom tiganju dodajte još malo ulja i propržite na trake seckane paprike i kolutove tikvice. Dinstajte dok ne omekšaju. Suve kajsije isecite na sitnije komade i dodajte povrću.

U posebnoj činijici pomešajte med, senf i povrćni bujon. Vratite meso u tiganj, prelijte sosom i poklopite. Krčkajte 10 - 15 minuta na tihoj vatri, dok se ukusi ne prožmu i sos malo ne zgusne. Po potrebi dodatno začinite.

Bonus video

01:14
SAVETI ZA SOČNO MESO NA ROŠTILJU Izvor: Instagram/kalejunkie