Sastojci:

  • 80 g univerzalnog brašna
  • 2 velika umućena jajeta
  • 240 g prezli prezli
  • 120 g rendanog parmezana
  • 2 kašičice mešavine sušenih začina
  • 600 g pileg filea (4 komada)
  • so i sveže mleveni crni biber po ukusu
  • 2 kašike putera, podeljene
  • 6 kašika ulja, podeljenih
  • sitno seckani sveži peršun za ukrašavanje
  • 1 limun isečen na kriške za serviranje, opciono
Savet plus:

Po želji možete da pržite ove filee u tiganju na maslinovom ulju, ali pažljivo pratite, jer lakše zagori nego na običnom ulju na visokoj temperaturi.

Recept za piletinu pohovanu u parmezanu:

Kako biste pripremili piletinu, zagrejte rernu na 93°C. Stavite rešetku za rernu unutar pleha za pečenje. Pripremite tri plitke posude. U jednu stavite brašno, u drugu umućena jaja, a u treću pomešajte prezle, parmezan i mešavinu suvih začina.

Stavite jedan pileći file na radnu površinu unutar plastične kese sa zatvaračem ili između dva komada plastike. Izlupajte čekićem za meso ili oklagijom na debljinu od 1,2 cm. Ponovite postupak sa preostalim pilećim fileima. Začinite svaki file sa obe strane solju i biberom. Uvaljajte ga u brašno, otresajući višak. Zatim umočite u umućena jaja, i ostavite da se višak ocedi.

Na kraju, premažite obe strane smesom od prezli, lagano pritiskajući da se zalepi. Zagrejte 1 kašiku putera i 3 kašike ulja u velikom tiganju na srednjoj vatri dok se ne zagreje. Pažljivo stavite 2 pileća filea u mešavinu ulja i pržite dok kora ne postane zlatno-smeđa i hrskava, 3 do 5 minuta sa svake strane. Prebacite filee na pleh i stavite u zagrejanu rernu.

Nakon što su filei pečeni, pospite solju i ukrasite peršunom, pa servirajte sa kriškama limuna i malo peršuna. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i piletinu sa mladim lukom i zelenom papričicom.

Pročitajte kako se pravi hrskava piletina u pohu od krekera

BONUS VIDEO

00:19
Recept za pitu sa piletinom i svežim sirom, od cepkane tortilje Izvor: TikTok/hungryhappens

StvarUkusa