Ovaj recept za grašak bez zaprške je jednostavan, zdrav i ukusan. Idealno je rešenje za porodični ručak ili laganu večeru, a tajna guste i aromatične teksture leži u dodatku instant krem čorbe.
Priprema ne zahteva posebne kulinarske veštine, a rezultat je kuvano jelo čiji ukus je ravan onom iz restorana. Isprobajte ga već danas i uverite se koliko jednostavno može biti pripremiti grašak koji je gust, ukusan i pravi specijalitet u kojem će čak i najizbirljiviji uživati.
Osnovne informacije
Kuhinja: domaća
Tip jela: kuvano jelo
Porcije/Količina: 4-6 porcija
Vreme pripreme: 15 minuta
Vreme kuvanja: 30-45 minuta
Ukupno vreme pripreme: 45-60 minuta
Težina: Lako
Sastojci:
- 450 g graška
- 500 g svinjskog mesa
- 1 crni luk
- 1 praziluk
- 1 šargarepa
- 1 krompir
- 3 čena belog luka
- 1 kesica instant krem čorbe (od graška ili pileća)
- Suvi biljni začin, biber
- 1 kašičica slatke paprike
- tucana ljuta paprika (po želji)
Priprema:
1. korak: Prženje luka
U tiganju propržite iseckan crni luk i praziluk, posolite po ukusu.
2. korak: Dodavanje mesa i začina
Dodajte meso iseckano na kockice i začinite suvim biljnim začinom, biberom i slatkom paprikom. Po želji, dodajte i tucanu ljutu papriku.
3. korak: Dodavanje povrća
Kada meso malo porumeni, ubacite sitno seckan krompir, šargarepu i beli luk. Promešajte, pa dodajte grašak i kratko prokuvajte.
4. korak: Dodavanje krem čorbe
Instant krem čorbu razmutite u pola čaše vode, pa dodajte u grašak. Poklopite i kuvajte na tihoj vatri.
5. korak: Krčkanje
Nastavite da kuvate oko 30 minuta dok grašak ne omekša i zgusne se.
Ukoliko vam treba još ideja za ručak, pogledajte naš recept za najlepše varivo od sočiva.
Espreso/Stvar ukusa/Aleksandra Malko