Svinjska pečenica sa suvim voćem je prava praznična verzija pečenice, jer je spolja hrskava, a iznutra ispunjena obiljem suvog voća, čiji sokovi poboljšavaju ukus. Isprobajte i recept za biftek u kućnoj varijanti, može biti dobar izbor za večeru. Svinjska pečenica sa suvim voćem priprema se na sledeći način!
Sastojci:
- 1 svinjska pečenica (oko 1,5 do 2 kg)
- so i biber po ukusu
- 2 kašičice suvod ruzmarina
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 1 šolja suvog crnog vina
- 1/2 šolje pilećeg ili povrtnog bujona
Za fil:
- 1 šolja suvih šljiva, očišćenih i iseckanih
- 1/2 šolje suvih kajsija, iseckanih
- 1/2 šolje suvih smokvi, iseckanih
Recept za svinjsku pečenicu sa suvim voćem:
Priprema svinjske pečenice:
Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa. Operite svinjsku pečenicu i osušite je papirnim ubrusom. Zasecite pečenicu uzduž sredinom, praveći dublje poteze kako bi se napravio džep. Posolite i pobiberite pečenicu, trljajući so i biber u meso.
Priprema fila za svinjsku pečenicu:
U malu posudu stavite iseckane suve šljive, kajsije i smokve. Možete da ih natopite u malo crnog vina ili bujona nekoliko minuta kako bi omekšale. Kada je suvo voće omekšalo, stavite ga u pripremljene džepove u svinjskoj pečenici.
Pečenje:
Napunjenu pečenicu uvežite koncem kako bi se zatvorila i kako suvo voće ne bi ispalo iz mesa.Pospite svinjsku pečenicu suvim ruzmarinom i sitno iseckanim belim lukom. Stavite pečenicu u pleh, pa sipajte crno vino. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 1,5 do 2 sata. Izvadite pečenicu iz rerne i ostavite je da odstoji pola sata minimum pre sečenja.
Pročitajte kako da napravite RUČAK ZA PRAVE GURMANE: Marinirana svinjska pečenica iz rerne
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem