Božićne zelenenjoke se prilično brzo prave, uz beli luk, spanać, gorgonzolu i parmezan, potpuno ćete da aktivirate čula. Ručak ili večera u kom ćete rado da uživate. Možda će vam se dopasti i ideja za praznične pijane špagete, teško im je odoleti! Napravite sami ove predivne, meke kao lagani jastuci njoke, i zaista ćete da ulepšate Božić ukućanima. U pitanju su domaće njoke, i imaće potpuno drugačiji ukus od kupovnih. Evo kako se prave!
Sastojci:
- 800 g krompira
- 80 g običnog brašna, plus dodatno za posipanje
- 1 jaje
- 6 čenova belog luka
- 400 g spanaća
- 50 g parmezana
- ekstra devičansko maslinovo ulje po ukusu
- 50 g oljuštenih oraha
- 100 g gorgonzola sira
Recept za božićne zelene njoke:
Pripremite krompir i skuvajte njoke
Za božićne zelene njoke operite krompir, iseckajte na kockice od 5 cm i kuvajte u velikom tiganju u ključaloj slanoj vodi 15 minuta, ili dok ne omekša. Krompir ocedite i sušite na pari 2 minuta. Okrenite na čistu radnu površinu i procedite kroz grubo sito, ili jednostavno izgnječite gnječilicom za krompir. Dodajte brašno i ostavite krompir da se ohladi. Odvojite jaje i dodajte žumance, a belance sačuvajte za ukusno kuvanje drugi dan. Začinite morskom solju i crnim biberom. Mesite na pobrašnjenoj površini nekoliko minuta dok ne postane savitljivo, a zatim podelite na 4 jednaka dela i svaki uvaljajte u "kobasicu" debljine oko 2 cm. Isecite na komade dužine 3 cm, a zatim nežno umotajte svaki komad niz poleđinu viljuške ili sitno rende da biste dodali žlebove, koji će pomoći da se vaš sos zalepi, ili jednostavno umotajte u kuglice. Stavite njoke u ključalu vodu i kuvajte 3 minuta, ili dok ne isplivaju na površinu.
Pripremite sos:
Napunite prazan lonac ključalom vodom i stavite na jaku vatru. Oljuštite čen belog luka i stavite ih cele u šerpu sa vodom sa prstohvatom morske soli. Oprani spanać dodajte u lonac i kuvajte 1 minut. Parmezan sitno narendajte. Koristite klešta da prebacite spanać i čen belog luka u procesor hrane. Dodajte 6 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja, šaku rendanog parmezana i mešajte dok ne postane glatko.
Prelijte gotove njoke:
Sipajte sos na veliki tanjir za serviranje, pospite malo narendanog parmezana, a zatim prenesite kuvane njoke i stavite da se pomešaju sa sosom. Dodajte preostali parmezan. Izmrvite preko svega orahe i gorgonzolu i poslužite. Uživajte u božićnim zelenim njokama!
Pročitajte kako se pravi KREMASTA PASTA SA PEČURKAMA
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem