Pijani špageti su italijanski specijalitet. Vrlo su jednostavni za pripremu, ali drugačiji od svega što ste probali. Ako vam se svidi ovo jelo, dopašće vam se i pijani šaran kao iz najboljih restorana. Pijani špageti se kuvaju u crvenom vinu. Ovo jelo zapravo nema visok sadržaj vina, jer kuvanje sagoreva većinu. Rezultat su pijani špageti u boji šljive sa blago slatkim i ukusom vina! Pročitajte kako se prave!
Sastojci:
- 1 boca srednjeg do punog crvenog vina
- 350 g špageta
- 2 čena belog luka oljuštena i prepolovljena
- 1 šaka svežeg peršuna opranog i iseckanog
- 1 sveža ili sušena crvena čili paprika isečena na male komade
- pekorino sir ili vegetarijanski sir za ribanje
- so za testeninu po ukusu
- sveže mleveni crni biber po ukusu
- 2-3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
Recept za praznične pijane špagete:
U odvojenim šerpama prokuvajte vino i vodu
Da biste napravili pijane špagete sipajte za manje od pola čaše crvenog vina u šerpu, pustite da provri i kuvajte 15-20 minuta. Stavite lonac vode da provri za testeninu. Posolite kada počne da ključa i ponovo prokuvajte. Operite i iseckajte šaku peršuna. Oljuštite i prepolovite 2 čena belog luka, a svežu ili sušenu papriku isecite na male komade.
Skuvajte pijane špagete
Propržite beli luk, ½ peršuna i paprike u velikom dubokom tiganju ili tiganju na ekstra devičanskom maslinovom ulju. Kuvajte špagete nešto više od polovine preporučenog vremena kuvanja. Sačuvajte malo vode od kuvanja testenine, ocedite testeninu i dodajte je u tiganj. Postepeno dodajte vino u špagete, jednu po jednu kutlaču, neprestano mešajući dok špageti ne postanu tamnocrvene boje i al dente. Ako vam ponestane vrućeg vina pre nego što se testenina skuva, koristite sačuvanu vodu od kuvanja testenina. Sklonite sa vatre i umešajte pola čaše nekuvanog vina koje ste odvojili. Poslužite odmah sa još seckanog peršuna i narendanog pekorino ili vegetarijanskog sira. Uživajte u pijanim špagetima!
Saznajte i kako se pravi PUNJENI ŠARAN IZ RERNE ZALIVEN BELIM VINOM
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/L.S.
Koliko tačno soli se stavlja u bure kada se kiseli kupus?
Najbolji recept za kiseli kupus - sa suvim mesom, slaninom i šljivama
3 najbolja i najbrža recepta za pripremu šarana za Svetog Luku
Kiš loren - najbolja francuska pita sa slanininom i sirom
Održan treći Maxi nacionalni festival hrane: Proizvođači iz cele Srbije izložili širok spektar voća i povrća