Ukiseljena sardina sa povrćem u začinjenom sosu sadrži povrće koje osvežava. Dopunjuje je palenta, a mož da se servira uz kuvani mladi krompir, hrskavi hleb i zelenu salatu. Možda ćete želeti da naparvite i domaću pileću paštetu sa sardinom. Evo kako se pravi ukisljena sardina sa povrćem u začinjenom sosu!
Sastojci:
- 6 sardina, očišćenih i filetiranih
- 2 kašike kukuruznog brašna ili palente
- 30 g neslanog putera
- 4 čeri paradajza, sitno isečena
- ¼ veze peršuna, sitno iseckanog
- Hrskavi hleb, kuvani mladi krompir i/ili zelena salata za serviranje (opciono)
Za sos
- 2-3 kašike maslinovog ulja
- 1 veliki crveni luk, nasečen na debele kriške
- 2-3 čena belog luka, sitno narezana
- 1 šargarepa, oljuštena i sitno isečena
- 1 lovorov list
- 1 kašika svežeg majorana ili timijana, grubo iseckanog
- ½ zelene ljute paprike, nasečene
- 40 g zamrznutog crvenog voća
- 200 ml pilećeg bujona ili vode
- 1-2 kašike jabukovog sirćeta
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašičica mlevene aleve paprike
- Prstohvat smeđeg šećera
Recept za ukiseljenu sardinu sa povrćem u začinjenom sosu:
Napravite sos
Da biste napravili ukiseljenu sardinu sa povćem u začinjenom sosu, sipajte maslinovo ulje u dublji tiganj za prženje ili dinstajte na srednjoj vatri. Dodajte luk i dinstajte 10 minuta, obilno začinivši solju i biberom. Dodajte beli luk, šargarepu, začinsko bilje, ljutu papriku i crveno voće. Redovno mešajte i kuvajte još 5-6 minuta, smanjujući vatru. Sipajte bujon, sirće i začine. Pustite da prokuva i kuvajte oko 10 minuta, probajte nakon 5 minuta i prilagodite ukus smeđim šećerom i sa još soli i bibera, da biste napravili bogat sos koji je istovremeno oštar i sladak.
Pripremite sardine
Dok se sos kuva, pripremite sardine. Pospite filete sardine u začinjenom kukuruznom brašnu ili palenti. Zagrejte komad putera u velikom tiganju i pecite filete sardina u 2 ili 3 serije, po 1-2 minuta sa svake strane, dok ne dobiju lepu zlatnu koricu, dodajući još malo putera ako je potrebno. Filete ocedite na kuhinjskom papiru pa prebacite u plitku posudu.
Servirajte sardine sa sosom
Kašikom prelijte luk u sosu preko fileta sardina i ostavite da se marinira pola sata. Neposredno pre serviranja pospite čeri paradajzom i seckanim peršunom. Servirajte sa hrskavim hlebom. Zelena salata i malo kuvanog mladog krompira takođe će savršeno da se uklope. Uživajte u ukiseljenoj sardini sa povrćem u začinjenom sosu!
Pročitajte i 7 moćnih razloga zašto jesti sardinu
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem