Paradajz punjen mlevenim mesom i pirinčem se brzo pravi i izgleda vrlo raskošno. Prepliću se najrzazličitiji ukusi i začini, te je vrlo gurmanski. Može da se serivira i kao predjelo ili glavni obrok. Ako volite paradajz, možda ćete želeti da napravite i domaći mleveni paradajz koji se ne kuva. Evo i kako da napravite paradajz punjen mlevenim mesom i pirinčem:

Sastojci:

  • 450 g mlevenog mesa
  • ½ srednjeg luka sitno iseckanog
  • 8 komada velikog paradajza
  • 230 g paradajz sosa
  • 60 g kuvanog pirinča
  • 2 kašike kurkume
  • so i biber po ukusu
  • narendani kačkavalj za posipanje
  • pavlaka za posipanje
  • tanko naseckani mladi luk za posipanje

Recept za paradajz punjen melvenim mesom i pirinčem:

U veliki tiganj na srednje jakoj vatri dinstajte mleveno meso i luk dok ne porumeni, i uz to usitnite mleveno meso drvenom kašikom, oko 5 minuta. Dobro ocedite. Skuvajte pirinač. U međuvremenu, izvadite jezgro svakog paradajza da biste uklonili peteljku. Odsecite vrh svakog paradajza. Koristeći oštar nož ili mali nazubljeni nož, izvadite unutrašnjost paradajza. Kašikom izvadite unutrašnjost paradajza, veće komade iseckajte i stavite na stranu, zajedno sa semenkama i sokom.

Dodajte sos od paradajza, kuvani pirinač, kurkumu i sve komade paradajza i sok u tiganj. Mešajte da se sjedine i nastavite da kuvate dok sokovi ne počnu da se zgušnjavaju, oko 10 minuta. Začinite po ukusu solju i biberom. Sklonite tiganj sa vatre i malo ohladite fil. U paradajz kašičicom stavite fil do vrha. Ponovite sa preostalim komadima paradajza. Servirajte posuto seckanim kačkavaljem, pavlakom, mladim lukom i svim vašim omiljenim dodacima.

Pročitajte kako se pravi domaći gusti kečap

BONUS VIDEO

Lepeza patlidžan Instagram/cooking__diaries_

StvarUkusa/L.S.