Možda imate uspomene na to kako su vaše bake pravile sir, a sada možete i sami da eksperimentišete i pohvalite da ste uspeli. Recept je vrlo jednostavan i ne možete da pogrešite. Možda ćete želeti da napravite i domaće balzamiko sirće. Evo i kako se pravi sir:
Sastojci:
- 4 l punomasnog mleka
- 30 ml razblažene sirćetne kiseline
- prstohvat soli
Recept za domaći sir:
Zagrejte mleko u velikom loncu, stalno mešajući kako biste sprečili da zagori. Sklonite sa vatre i umešajte sirće. Pustite da odstoji 10 minuta.
Mrežastu cediljku obložite gazom i stavite preko velike činije. Umešajte so u mleko i potom procedite kroz pripremljenu cediljku. Ostavite da se cedi sat vremena.
Mleko treba da se odvoji na beli, čvrsti deo i žućkastu tečnost (surutku). Bacite surutku. Utapkajte sir u kuglu i sklonite gazu. Umotajte u plastiku i čuvajte u frižideru dok ne budete spremni da ga koristite. Svež sir obično traje oko nedelju dana.
Pročitajte kako da sami napravite ovih 5 preliva za salate
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem
Tri vrste oblandi od jedne smese