Burito je meksička hrana, a priča o poreklu je nepoznata, mada se veruje da se prvi put pojavio u američkom restoranu u Los Anđelesu, tokom tridesetih godina. Sastojci mogu da variraju, a prema ovom receptu se filuje neizbežnim crvenim pasuljem, iseckanom piletinom, pirinčem i sirom. Ljubitelji ovog jela će sigurno želeti da isprobaju i burito kao iz meksičkog restorana, koji je osvojio svet. Što se tiče paradajz sosa kojim se premazuje, možete sami da ga pravite ili da koristite kupovni.
Sastojci:
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 luk, seckani
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 250 g iseckane piletine
- 130 ml paradajz sosa
- sok od 1 limuna
- so i biber po ukusu
- 400 g (konzerva) crvenog pasulja, oceđenog
- 250 g kuvanog belog pirinča
- 250 g kačkavalja, izrendanog
- 6 velikih tortilja
Recept za zapečene buritose sa sirom i crni pasuljem:
Zagrejte rernu na 180°. U velikom tiganju na srednjoj vatri zagrejte ulje. Ubacite luk i pržite, a zatim dodajte beli luk i pržite dok ne zamiriše, oko 30 sekundi. Dodajte piletinu i oko 60 ml paradajz sosa. Dobro izmešajte, dok se ne sjedini ravnomerno. Umešajte sok od limuna, začinite solju i biberom po ukusu.
U tortilju ubacite šaku pirinča i pasulja, u sredinu. Dodajte prethodno pripreljemenu piletinu, a zatim pospite šakom izrendanog kačkavalja. Čvrsto zarolajte burito i stavite u tepsiju. Ponovite postupak sa preostalim tortiljama i poređajte burito jedan pored drugog u tepsiji. Premažite paradajz sos preko buritosa, a zatim pospite rendanim kačkavaljem. Pecite dok se sir ne otopi, oko 15 minuta. Ukrasite peršunom i po želji servirajte sa pavlakom i ljutim sosom.
Pročitajte kako se prave tortilje bogate kačkavaljem i šunkom
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus