Sastojci:
- 840 g pire krompira
- 225 g rendanog mocarela sira
- 1 veliko jaje
- 60 g univerzalnog brašna
- 2,5 kašike vlašca, iseckanog
- 55 g običnih prezli
- 2 kašike maslinovog ulja
Recept za palačinke od sira i krompira:
Kako biste napravili ove palačinke, prvo napravite pire krompir. Napunite šerpu od 5 litara vodom. Dodajte 1 kašiku soli i oljušteni krompir isečen na četvrtine. Kuvajte dok ne budete mogli lagano da ga probušite viljuškom. Dobro ocedite i izgnječite sa 4 kašike putera, a zatim ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Pire krompir možete napraviti 1-3 dana unapred.
Zatim, u velikoj posudi pomešajte pire krompira, rendani mocarela sir, 1 veliko jaje, brašno i 2 kašike seckanog vlašca. Koristite gnječilicu za krompir da izgnječite smesu dok se dobro ne sjedini. Ako je krompir previše rastresit da bi zadržao oblik pljeskavice, dodajte brašno, kašiku po kašiku.
Stavite punu kašiku smese od krompira između dlanova i oblikujte okruglu pljeskavicu debljine 6 mm. Uvaljajte obe strane palačinke u prezle i stavite je na dasku za sečenje. Ponovite postupak sa preostalim palačinkama.
Zagrejte tiganj na srednjoj vatri sa dovoljno ulja da lagano prekrije dno tiganja. Kada se ulje zagreje, dodajte palačinke u jednom sloju i pržite 3-4 minuta sa svake strane ili dok ne porumene. Ponovite postupak sa preostalim palačinkama, dodajući još ulja po potrebi. Servirajte sa pavlakom i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i palačinke punjene šunkom i kačkavaljem pa propržene, jednostavno a savršeno.
Pročitajte kako se prave pohovane palačinke sa sirom, šunkom i pečurkama
BONUS VIDEO
StvarUkusa
