Sastojci:

  • 2 srednje tikvice
  • 2 kašike maslinovog ulja plus dodatno za prelivanje
  • 120 g prezli
  • 2 kašike rendanog parmezana
  • 2 kašike seckanog peršuna
  • crni biber po ukusu
  • 100 g pršute, oko 9 kriški, tanko isečenih
  • 100 g sira bilo koje vrste koja se dobro topi, poput mocarele
Zašto je korisno da jedete tikvice?

Tikvice su dobar izvor vitamina C i mangana. Sadrže i vitamine B kompleksa, uključujući folnu kiselinu. Kalijum i magnezijum su takođe prisutni u tikvicama. Zbog niske kalorijske vrednosti, tikvice su popularne u ishrani za mršavljenje. Pogodne su i za ishranu osoba sa dijabetesom.

Recept za rolnice od tikvica sa pršutom i sirom:

Kako biste napravili ove rolnice, prvo zagrejte rernu na 200 stepeni Celzijusa i obložite 2 pleha papirom za pečenje. U plitkom tanjiru pomešajte prezle, rendani parmezan, seckani peršun i biber. Tanko isecite tikvice na kriške po dužini. Dobićete oko 20 kriški od 2 tikvice.

Premažite obe strane svake kriške tikvice maslinovim uljem, uvaljajte obe strane u smesu prezli i stavite na pripremljene plehove za pečenje. Pecite 7-8 minuta dok ne omekšaju. U međuvremenu, isecite sir na štapiće otprilike iste širine kao i kriške tikvica i debljine oko ½ cm. Svaku krišku pršute presecite na pola po dužini.

Okruglu posudu za pečenje dimenzija 23 x 23 cm obložite listom podmazanog papira za pečenje. Stavite i krišku pršute i komad sira na tikvice. Čvrsto uvijte i stavite drugu stranu nadole u ​​pripremljeni pleh. Nastavite sa preostalim kriškama tikvica.

Pospite preostalu smesu od prezli preko rolnica i poprskajte maslinovim uljem. Pecite na 200 stepeni C 20-25 minuta dok se sir ne otopi, a prezle ne porumene. Servirajte toplo. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i najjednostavnije pica rolnice.

Pročitajte kako se prave rolnice sa patlidžanom, kačkavaljem i šunkom

BONUS VIDEO

00:29
Rolnice od tikvica Izvor: TikTok/themodernnonna

StvarUkusa