Kafa s medom
Klasičnu jutarnju kafu zamenite kafom sa medom. Lako se pravi, idealna je za početak dana – ugrejaće vas i oraspoložiti već pri prvom gutljaju.
Kuhinjom će se raširiti prijatni mirisi tople kafe i meda, i dan će sigurno biti poseban. Verujte na reč, ova kafa će vam se toliko dopasti da ćete uvek praviti.
Sastojci za jednu šolju:
- 0.5 dl vode
- 0.5 dl čokoladnog mleka
- 1.5 dl mleka
- 1 supena kašika meda
- 1 kafena kašika instant kafe
Pomešajte med i instant kafu i zagrejte vodu do ključanja, pa prelijte smesu. Izmešajte dobro da se med i kafa rastope, pa dolijte čokoladno mleko i mleko. Ako želite, možete dodati slatku pavlaku ili šlag. Naspite kafu u omiljenu šolju i uživajte.
Topla čokolada sa kikiriki-puterom
Volite toplu čokoladu i puter od kikirikija? Spojite ova dva sastojka u jednu šolju i dobili ste savršenu
kombinaciju.
Istina je da je potrebno malo više vremena da se spremi ova predivna poslastica, ali čim
bude gotova uživaćete u bogatom ukusu. Pretpostavljam da ćete biti nestrpljivi, ali nemojte odmah da
je probate, ipak sačekajte da se malo ohladi da se ne biste opekli.
Sastojci: (za 8 šolja)
- 1 šolja čokoladnog mleka u prahu ili kakao praha
- 8 šolja tople vode
- ¾ šolje čokoladnog sirupa
- ¼ šolje putera od kikirikija
- 2 kašičice vanile u prahu
U šerpi pomešajte toplu vodu, čokoladno mleko u prahu i čokoladni sirup, pa na laganoj vatri kuvajte
četiri sata ili na jakoj vatri kuvajte sat i po vremena uz neprestano mešanje. U tako pripremljenu
smesu dodajte puter od kikirikija i vanilu, pa dobro izmešajte. Poslužite porodici i prijateljima i uživajte
ne brojeći kalorije.
Kuvano vino
Tradicionalni zimski napitak, kuvano vino, vole čak i oni koje baš i ne usrećuju prve pahulje snega i
prvi mraz. Kuvano vino ne samo da je ukusno, već i nekako miriše na praznično popodne. Pijte ga u
društvu, sa porodicom i siguno ćete uživati.
Postoji više recepata za kuvano vino, a ovaj je poseban,
pomalo neočekivan, i sigurno će vam se svideti.
Sastojci:
- kriška limuna (sa korom)
- kriška pomorandže (sa korom)
- 1 l crvenog ili crnog vina
- šipka cimeta
- karanfilić
- čašica vinjaka ili konjaka
- četiri kašike šećera
- biljni ili voćni čaj (najbolje šumsko voće)
Operite limun i pomorandžu i isecite ih na kriške. Sipajte vino u posudu i polako zagrevajte. Dodajte
komade voća, karanfilić i vinjak. Promešajte s vremena na vreme i sačekajte dok ne bude vrelo.
Ubacite šipku cimeta, sve vreme vodeći računa da vino ne proključa. Dodajte šećer, sipajte u čaše i
stavite kesicu čaja. Živeli!
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: wannabemagazine.com
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem
Tri vrste oblandi od jedne smese