Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Paste

Omiljeni sos svih Italijana ima samo 7 sastojaka

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Italijani su poznati po tome da vole soseve i da ih često konzumiraju. Ovaj recept je starinski, ali omiljeni, a sadrži samo 7 namirnica. Ako želite da ga pripremite brzo, sve sastojke sjedinite u blenderu i uživajte.

Izvor: Foto: Shutterstock

Al dente testenina s osvežavajućim i ukusnim sosom na bazi sira, pinjola i bosiljka savršena je kombinacija za vruće letnje dane. Najbolje od svega je što se sos pesto đenoveze ne kuva, već ga je moguće samleti u blenderu za manje od pet minuta.

Ovaj tip sosa danas se jede u celom svetu, ali potiče, kako mu ime govori iz severne italijanske regije Ligurije, odnosno iz njenog glavnog grada – Đenove.

Kao što Bolonja ima svoj tradicionalni recept za sos bolonjez, tako i Đenova s ponosom ističe onaj za pesto đenoveze. Štaviše, Gospodarska komora u Đenovi objavila je tačan recept za aromatični sos koji ima tačno 7 sastojaka.

U "pravom“ pestu đenoveze sosu mora se naći ligurijski listići svežeg bosiljka, mediteranski pinjoli, beli luk iz Vesalika, ligurijsko ekstra devičansko maslinovo ulje, krupna morska so i dva tipa sira – parmezan i Pekorino sa Sardinije.

Sastojci se tradicionalno sjedinjuju u tiganju, ali zbog uštede vremena i snage, mnogi ga danas pripremaju u blenderu.

Testenina s pestom može se naći u svakom ligurijskom restoranu, a na jelovniku obično budu ponuđeni treneti (testenina slična špagetima), trofie (testenina slična debljim kratkim rezancima) ili korzetti (diskovi od testa veličine kovanica).

Ipak, mnoge će iznenaditi da se u ligurskoj tradiciji testenini pridružuje i kuvani krompir kao i boranija. Krompir, testenina i boranija kuvaju se u jednom loncu, a na kraju samo promešaju s pestom, i završe s nešto narendanog parmezana. Takvo jelo Italijani zovu pasta "alla ligure con patate e fagiolini", ili "pesto avvantaggiato".

Recept za pesto đenoveze:

  • 4 šake svežih listića bosiljka
  • 30 grama pinjola
  • 50 grama parmezana
  • 30 grama sira Pekorino
  • 2 čena belog luka
  • morska so po želji
  • ekstra devičansko maslinovo ulje po potrebi

Priprema u blenderu:

Stavite sve sastojke u blender i uključite dok ne dobijete sos.

Prijatno!

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu  

Autor: punkufer.hr

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti