1. Na laganoj vatri rastopite šećer dok ne dobije zlatnožutu boju. Nakon toga dodajte med, piše Kurir. 


Sastojci:

5 kg svežih smokvi

250 g šećera

1 vanilin šećer

150 g meda

narendana kora tri pomorandže

2 kašičice cimeta u prahu

1 kašičica limuntusa u prahu

2. Smokve nasečene na četvrtine dodajte u smesu šećera i meda i nastavite sa kuvanjem oko 90 minuta. 

3. Kad dobijete kašastu masu, dodajte narendanu koricu pomorandže, cimet, vanilin šećer i limuntus. 

4. Sve zajedno krčkajte još 30 minuta. U međuvremenu pripremite čiste i suve tegle za punjenje. Stavite ih u rernu 15 minuta na 120 stepeni radi dezinfekcije.

5. Gotov pekmez lagano sipajte u vruće tegle, dobro ih zatvorite i preokrenite ih naopačke nekoliko minuta, a zatim vratite u normalan položaj i ostaviti da se ohlade.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa