Sada kada je sezona virusa najbitnije je da ojačate svoj organizam i sprečite prehladu. A to će te uspeti ako napravite ovu supu jer je puna lekovitih sastojaka koji sadrže najvažnije minerale kao što su cink, selen, gvožđe...

Sastojci:

  • 1/2 šolje kokosovog ulja
  • 6 čena belog luka
  • 1 kašika iseckanog đumbira
  • 1 crni luk, iseckan
  • 1/2 šolje isečenih badema
  • 2 kašike kurkume u prahu
  • 2 kašike kari praha
  • 2 crvene paprike, grubo iseckane sa semenkama
  • 1 kg batata, oljušten i iseckan
  • 2 lovorova lista
  • 6 šolja supe od povrća
  • so i crni biber

Priprema:

U veću šerpu sipajte kokosovo ulje, beli luk, đumbir, crni luk, bademe, kurkumu i kari. Sve dobro izmešajte, pa dinstajte na umerenoj vatri dok sastojci ne omekšaju (oko 5 minuta).

Dodajte papriku, batat, lovorov list, a zatim sipajte supu od kuvanog povrća da sve prekrije.

Ostavite da se krčka, smanjite temperaturu i poklopite.

Kuvajte na blagoj vatri oko 30 minuta dok batat ne omekša. Izvadite lovorov list iz čorbe, a ostatak miksajte u blenderu dok ne dobijete finu kremastu smesu.

Vratite lovorov list nazad i kuvajte još 15 minuta. Posolite i pobiberite.

Kako sastojci iz ove supe utiču na naše telo:

KOKOSOVO ULjE:

Kokosovo ulje je prepuno laurinske kiseline, koja je prirodna antibakterijska, anti-gljivična i antivirusna. Kokosovo ulje takođe pojačava ionako oslabljeni imunološki sistem poboljšavajući broj belih krvnih zrnaca, što pomaže telu da se direktno bori protiv virusa.

BELI LUK:

Beli luk sadrži jedinjenja koja pomažu imunološkom sistemu u borbi protiv klica i poboljšavaju imunološku funkciju. Beli luk je posebno koristan kod prevencije prehlade i gripa.

ĐUMBIR:

Đumbir je snažan antioksidans za koji je dokazano da prirodno jača imuni sistem. Sadrži puno vitamina, od kojih su neki magnezijum, gvožđe, cink i kalcijum. Đumbir pomaže u ubijanju virusa prehlade, a rečeno je da se bori protiv hladnoće i groznice.

LUK:

Luk je prepun hranljivih sastojaka kao što su selen, jedinjenja sumpora, cink i vitamin C. Pored toga, jedan je od najboljih izvora kvercetina, moćnog flavonoida i antioksidansa koji ima antivirusna svojstva, kao i regulaciju histamina.

BADEMI:

Bademi sadrže puno vitamina E koji deluje kao antioksidans u vašem telu i pomaže funkcionisanju imunološkog sistema. Bademi takođe sadrže puno gvožđa i proteina koji su takođe neophodni za vaš imunološki sistem.

KURKUMA

Prirodni začin koji jača imunološki sistem, pomaže kod stresa i kod lečenja i prevencije gripa.

KARI:

Ovaj začin se takođe koristi u tradicionalnim indijskim ajurvedskim lekovima već 2 500 godina.Pomažu u borbi protiv bakterija, virusa i gljivica prvi put kada pokušaju da napadnu.

BATAT:

Batat je bogat beta karotenom - karotenoidom koji se pretvara u vitamin A - što pomaže u jačanju imunološkog sistema i smanjenju rizika od raznih bolesti.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: lovesensa