Poznato je da je beli luk prirodni antibiotik i njegova lekovita svojstva su zaista neprocenjiva. Beli luk možete sačuvate u svežem stanju konzerviranjem u maslinovom ulju. Na taj način sačuvaćete sve antioksidante kojima obiluje, a uvek ćete imati svež beli luk na dohvat ruke.
Takođe moćićete da koristite ulje za pripremu raznih jela, ukus neće biti onako intenzivan, ali svakako ćete ga osetiti, a znamo da se maslinovo ulje i beli luk savršeno slažu. Takođe ovu mešavinu možete svakodnevno da koristite kao dodatak ishrani za podizanje imuniteta.
Sastojci:
- 500 g belog luka
- 500 ml maslinovog ulja
Priprema:
Beli luk dobro očistite od ljuske i odvojte na čenove. Stavite ga u staklenu teglu, pa sve nalijte sa maslinovim ulje. Dobro protresite, tako da svaki čen bude dobro obložen uljem. Zatvorite metalnim poklopac i ostavite da se slegne. Ovako pripremljen luk držite na tamnom mestu oko mesec dana. Kada otvorite teglu držite je frižideru i koristite po potrebi. Na ovaj način luk možete da čuvate neogranočeno bez bojazni da će se pokvariti.
Izvor. Stvar ukusa
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu
Jednostavan hleb od krompira
Kolač od hleba i jabuka sa kremom i suvim grožđem