Ako ove godine pravite zimnicu, ali nemate vremena za komplikovane recepte, nego vam je potrebno nešto lako i brzo, a da je ukusno, onda je naš predlog salata sa patlidžanom i paprikom. Sastojci su slični kao kada pravite ajvar, samo je priprema mnogo lakša i brža. I u ajvar idu pečene paprike, a za ovu sjajnu salatu se koriste sveže. Isprobajte i uživajte. A možete da je služite uz pečenje ili da je mažete na hleb. 

  • Sastojci: 
  • 4 g patlidžana 
  • 2,5 kg paradajza 
  • 1,5 kg paprike 
  • 2 ljute paprike 
  • 1,5 kg crnog luka 
  • 2 glavice belog luka  
  • 3 kašike šećera
  • 600 ml ulja
  • peršun 

Priprema:
Patlidžan isecite na sitnije kockice, pa sipajte kašiku soli i promešajte. Paradajz zasecite na dnu, u obliku krsta, pa prelijte vrućom vodom i ostavite 10-ak minuta. Uklonite kožicu i isecite na kockice. Papriku, ljutu papriku i crni luk sitno iseckajte. U šerpu sipajte ulje, pa kada se zagreje dodajte crni luk. Nakon 15 minuta, kada luk dobije zlatnu boju, dodajte paradajz. Promešajte i krčkajte još 15 minuta. Dodajte i paprike, pa krčkajte još 10 minuta. Povremeno promešajte, pa dodajte parlidžan koji ste prethodno ocedili. Promešajte par puta, pa sipajte kašiku soli. Opet promešajte i kad krene da mekša poklopite, smanjite temperaturu i kuvajte oko 50 minuta. Nakon tog vremena dodajte sipajte šećer, seckani peršun i beli luk. Dobro promešajte i ostavite još 5 minuta. Sipajte u sterilisane tegle i dobro zatvorite. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE