Ako ove godine pravite zimnicu, ali nemate vremena za komplikovane recepte, nego vam je potrebno nešto lako i brzo, a da je ukusno, onda je naš predlog salata sa patlidžanom i paprikom. Sastojci su slični kao kada pravite ajvar, samo je priprema mnogo lakša i brža. I u ajvar idu pečene paprike, a za ovu sjajnu salatu se koriste sveže. Isprobajte i uživajte. A možete da je služite uz pečenje ili da je mažete na hleb.
- Sastojci:
- 4 g patlidžana
- 2,5 kg paradajza
- 1,5 kg paprike
- 2 ljute paprike
- 1,5 kg crnog luka
- 2 glavice belog luka
- 3 kašike šećera
- 600 ml ulja
- peršun
Priprema:
Patlidžan isecite na sitnije kockice, pa sipajte kašiku soli i promešajte. Paradajz zasecite na dnu, u obliku krsta, pa prelijte vrućom vodom i ostavite 10-ak minuta. Uklonite kožicu i isecite na kockice. Papriku, ljutu papriku i crni luk sitno iseckajte. U šerpu sipajte ulje, pa kada se zagreje dodajte crni luk. Nakon 15 minuta, kada luk dobije zlatnu boju, dodajte paradajz. Promešajte i krčkajte još 15 minuta. Dodajte i paprike, pa krčkajte još 10 minuta. Povremeno promešajte, pa dodajte parlidžan koji ste prethodno ocedili. Promešajte par puta, pa sipajte kašiku soli. Opet promešajte i kad krene da mekša poklopite, smanjite temperaturu i kuvajte oko 50 minuta. Nakon tog vremena dodajte sipajte šećer, seckani peršun i beli luk. Dobro promešajte i ostavite još 5 minuta. Sipajte u sterilisane tegle i dobro zatvorite. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem