Standardno se koriste salamure (pac) bazirane na soli i dodatku začina. Prema osnovnim teorijama hemije, osim soli treba koristiti i šećer koji pomaže u razgradnji belančevina.
Dodatak meda pomaže razbijanju strukture belančevina, pa so i začini prodiru brzo i delotvorno u svaki deo mesa. S tim da treba znati sledeće: ako se meso marinira to znači da delujemo na strukturu kiselinama (u većini slučajeva), meso omekšava, ali se gubi struktura izvornih ukusa. Kad meso stavljamo u pac onda so omekšava strukturu mesa, a kada u pac dodajemo med, neinvertni šećeri iz meda ubrzavaju reakciju omekšavanja i pomažu zadržavanju primarnih aroma.
Pogledajte i 7 neuobičajenih upotreba meda
Procesi mariniranja i pacanja, uz ostalo, pomažu da se zadrži i prirodna vlažnost tokom pečenja, zbog čega meso neće biti suvo i tvrdo. Slatkoća meda, pa čak i slađih alkoholnih pića pomaže kod pečenja jer katalizuje (ubrzava) pojavu Mailardove reakcije.
Pogledajte i Činjenice o medu koje niste znali
Slatka kupka
Za ćurku težine nekoliko kilograma treba vam 1/2 kilograma soli (krupne morske), 250 g ne previše jakog meda i osam litara vode. Količinu treba prilagoditi težini, ali i volumenu mesa. Dodamo malo maslinovog ulja (ekstra devičansko), nekoliko češnjeva belog luka (domaćeg), sveži ruzmarin…
Neka stoji pola dana.
Termički obradite prema želji. Ukoliko pe;ete u rerni, stavite na 200 stepeni nekoliko minuta pa spustite na 100 stepeni i pecite nekoliko sati. Za prilog kratko skuvati mlade krompire.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Izvor: prva.rs
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus