Standardno se koriste salamure (pac) bazirane na soli i dodatku začina. Prema osnovnim teorijama hemije, osim soli treba koristiti i šećer koji pomaže u razgradnji belančevina. 

Dodatak meda pomaže razbijanju strukture belančevina, pa so i začini prodiru brzo i delotvorno u svaki deo mesa. S tim da treba znati sledeće: ako se meso marinira to znači da delujemo na strukturu kiselinama (u većini slučajeva), meso omekšava, ali se gubi struktura izvornih ukusa. Kad meso stavljamo u pac onda so omekšava strukturu mesa, a kada u pac dodajemo med, neinvertni šećeri iz meda ubrzavaju reakciju omekšavanja i pomažu zadržavanju primarnih aroma.

Pogledajte i 7 neuobičajenih upotreba meda

Procesi mariniranja i pacanja, uz ostalo, pomažu da se zadrži i prirodna vlažnost tokom pečenja, zbog čega meso neće biti suvo i tvrdo. Slatkoća meda, pa čak i slađih alkoholnih pića pomaže kod pečenja jer katalizuje (ubrzava) pojavu Mailardove reakcije.

Pogledajte i Činjenice o medu koje niste znali

Slatka kupka

Za ćurku težine nekoliko kilograma treba vam 1/2 kilograma soli (krupne morske), 250 g ne previše jakog meda i osam litara vode. Količinu treba prilagoditi težini, ali i volumenu mesa. Dodamo malo maslinovog ulja (ekstra devičansko), nekoliko češnjeva belog luka (domaćeg), sveži ruzmarin…

Neka stoji pola dana.

Termički obradite prema želji. Ukoliko pe;ete u rerni, stavite na 200 stepeni nekoliko minuta pa spustite na 100 stepeni i pecite nekoliko sati. Za prilog kratko skuvati mlade krompire.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: prva.rs