Kokice iz tiganja ili šerpe su zdravija opcija od kupovnih ili onih iz mikrotalasne koje sadrže nezdrave masnoće i aditive. Srećom, slasne kokice uz poneki možete iskokati i kod kuće, bez zagorelih ili neiskokanihh zrna. Dovoljno je da izbegnete ove greške. 

1. Kupili ste loš kukuruz

Zbog lošeg kvaliteta ili skladištenja loš kukuruz kokičar može da bude glavni krivac za neukusne gricalice. Stoga je dobro eksperimentisati s različitim brendovima dok ne pronađete onaj dobrog kvaliteta. Ukoliko se odlučite za velika pakovanja, potrebno je da ih prethodno isprobate.

2. Imate pogrešnu šerpu ili tiganj

Tiganj ili šerpa debelog dna koje ravnomerno sprovodi toplinu najbolji je izbor, a važno je i da njime možete jednostavno da baratate. Ako je posuda previše teška ili nezgrapna biće teško da je protresete. Odličan izbor je tiganj sa poklopcem i to ako ima rupu iz koje izlazi para.

3. Stavili ste premalo ulja

Tužna je istina, ali bez ulja nema finih i mekih kokica. Iako su one iskokane na vrućem vazduhu zdrave, nikada neće biti tako ukusne. Ukoliko želite da budu zdravije, možete da ih spremite u maslinovom ulju, ali pazite da ne pojačate temperaturu previše jer ima nižu tačku dimljenja od recimo suncokretovog. Kokice možete da ispečete i na kokosovom ulju. U posudu srednje veličine dodajte 3 kašike ulja.

4. Prerano dodajete kukuruz

Da kokice ne zagore, ulje mora biti vruće, ali ne sme da dimi. Kako biste znali da je dovoljno vruće, ulijte ulje u posudu i ubacite tri kukuruza. Tek kad puknu dodajte ostatak.

5. Ne tresete dovoljno tiganj ili šerpu

Kako kokice ne bi zagorele, tiganj ili lonac treba žustro protresti svakih nekoliko sekundi. Na taj način sprečavate da se zrna zalepe za dno, ali i omogućavate da se svako zrno podjednako zagreje. 

6. Ne puštate paru da izađe

Ukoliko u šerpi bude previše pare, sigurno će kokice biti žilave. S toga se uz protresanje savetuje da pažljivo podignete poklopac na jednoj strani. Bukvalno nekoliko sekundi će biti dovoljno da para izađe, pa ga onda brzo spustite.

7. Preslaba vatra

Vatra za kokice treba da bude jaka, ali kako kukuruz ne bi počeo da zagoreva, osim protresanja posude povremeno šerpu možete da maknete sa ringle i da je protesete u vazduh.

Izvor: Stvar ukusa