Pečeni kesten je jedna od omiljenih zimskih poslastica, ali mnogi izbegavaju da ga pripremaju kod kuće, jer im se čini kao previše posla, međutim izuzetno je lako. Da bi bili savršeni za jelo, plodovi kestena moraju biti veći, imati sjajnu koru na kojoj nema rupica. Takođe, trebalo bi da budu suvi i teški.
Postoji više varijanti za njihovu pripremu kod kuće, jedana je pečenje u tiganju, druga je u rerni, a takođe mogu da se kuvaju u loncu. Evo kako da ih savršeno pripremite bez obriza na koji način se odlučite.
1. Na šporetu
Ako se odlučite za pečenje na šporetu, tada bi bilo dobro da nabavite tiganj sa rupicama, ali ako ga nemate, poslužiće i klasičan. Najpre im zarežite koru u obliku krstića, a nakon stavljanja u tiganj pokrijte ih i povremeno protresite. Kora će se rastvoriti, a kestenje će dobiti boju.
2. U rerni
Kod pripreme u rerni kestenje prerežite, potom ih prelijte vodom i ostavite da odstoje nekih 15-ak minuta. Rerna neka bude zagrejana na najjače, a bilo bi savršeno da imate pleh sa rupicama. Gotovi su, zavisno od veličine, za otprilike 20 minuta. Ako želite li da se kestenje nakon pečenja lakše i brže guli, stavite ga dok je još vruće u vlažnu krpu i ostavite da stoji nekoliko minuta.
3. Kuvanje u loncu
Za ovu pripremu će vam trebati malo više vremena. Ako se odlučite za kuvanje u loncu tada plodove stavite u hladnu, malo posoljenu vodu i kuvajte na umerenoj vatri. Sitnije kestenje se kuva oko pola sata, a krupnije do sat vremena.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus