Ako ste, pored kuvara i korisnih kulinarskih saveta, od bake nasledili i drvene oklagije, potrebno je da znate da pravilnim održavanjem mogu da traju generacijama.
Za razliku od plastičnih i keramičkih, drvene oklagije zahtevaju malo više pažnje u održavanju.
Osnovno pravilo je da drvene oklagije ne potapate u vodu, a takođe ih ne smete prati u mašini za pranje posuđa na visokim temperaturama. Tako se ovaj korisni kuhinjski pribor može ubuđati, iskriviti ili pući.
Umesto da oklagiju nakon upotrebe samo stavite u sudoperu s ostalim prljavim sudovima, pratite ove jednostavne korake za efikasno i bezbedno čišćenje.
Pogledajte i Saveti za čišćenje mikrotalasne rerne
Najpre suvom kuhinjskom krpom ili papirnim ubrusom skinite s oklagije ostatke brašna. Zatim preko nje opet pređite krpom, ovoga puta nakvašenom. Na kraju je opet obrišite suvom krpom i ostavite da se do kraja osuši.
Iako se mogu čuti saveti domaćica da se drvene oklagije ne peru deterdžentom za suđe, ovo ne mora da bude pravilo. Naime, većina deterdženata je blagog sastava i neće oštetiti oklagiju. Najvažnije je da ovaj korisni kuhinjski pribor ne stoji u vodi i ne bude dugo vlažan.
Pogledajte i Saveti za čišćenje daske za sečenje
Ukoliko se na oklagiji pojavila buđ, nažalost, ne možete je spasiti. Možete odstraniti vidljive tragove buđi, ali to nije garancija da nisu zaostale spore na oklagiji.
Ako se pojavila mala pukotina na oklagiji, premažite čistu i suvu oklagiju krpom natopljenim mineralnim uljem. Kad drvo upije ulje, raširiće se i pukotina će nestati.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: lironahlm.hubpages.com
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem