Crni ili ražani hleb jako je popularan među populacijom koja brine o svom zdravlju i vodi računa o pravilnoj ishrani. Takav hleb trebalo bi da se proizvodi većim delom od celog pšeničnog ili ražanog zrna, tako da zadržava sve važne hranljive materije. 

Pri kupovini je zato veoma važno da li je crni ili integralni hleb zaista crni, odnosno da li je proizveden od celog zrna ili je samo dodata karamela za boju ili čak nešto podmuklije, što uopšte ne bi trebalo da se nalazi u hlebu. 

Pogledajte i Zašto treba jesti crni hleb

Pekari koji su dobro upoznati sa metodama bojenja hleba, kažu da se u takozvani crni hleb za boju dodaje – baš svašta. Od kafe, kakaa, veštačkih boja do crvenog vina… Metode kojima se služe proizvođači su različite, sve samo da bi uštedeli i na vama zaradili. 

Ražanim hlebom se zapravo može nazvati samo onaj koji sadrži najmanje 30 odsto ražanog brašna. 

Pogledajte i Koja vrsta hleba je najzdravija

Kod ražanog testa, kvalitet glutena je loš (što je zdravo), pa dolazi do pucanja “rešetke” od glutena, što prilikom pečenja onemogućuje da voda ispari iz testa. Rezultat toga je zbijena struktura pravog ražanog hleba. Kod pšeničnog testa kvalitet glutena je značajno bolji. Rezultat je rastresita i prozračna struktura hleba. 

Kao zaključak gore navedenog – nije moguće da hleb sa većinskim procentom ražanog brašna bude mek kao pšenični hleb. 

Kako prepoznati pravi crni hleb? 

Stavite u vodu komad sredine crnog hleba. Ako hleb pobeli, a voda potamni, znači da je obojen. 

Crni hleb je tvrd, zbijen i ima veću vlažnost nego beli. 

Pogledajte i recept Integralni hleb

Crni hleb ne može da bude prozračan i elastičan. 

Sredina crnog hleba ima dublje pore i manja mu je zapremina. 

Drugačije miriše od belog.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor:  Super Žena