Sastojci:

  • 8 krompira
  • 60 g putera 
  • So, biber i beli luk u prahu po ukusu
  • Seckani peršun (za posipanje)

Priprema:

Bez kapi mleka, a i dalje svilenkast, ukusan i bogat – ovaj krompir pire je dokaz da jednostavni sastojci mogu dati savršen rezultat. Tajna je u dobro skuvanom krompiru, maslacu i pažljivoj obradi do željene teksture.

Savet:

Koristite beli krompir za najmekšu i vazdušastu teksturu i ne preterujte s mešanjem, da pire ne postane lepljiv.

Oljuštite krompir, isecite na veće komade i stavite u šerpu s vodom da se kuva. Pustite da provri, pa kuvajte oko 20 minuta, dok krompir ne omekša (proverite viljuškom). Ocedite vodu i prebacite krompir u veću činiju. Dodajte puter, beli luk u prahu, so i biber. Izgnječite krompir dok ne postane gladak i kremast – ručno ili mikserom, po želji. Prebacite pire u činiju za serviranje i pospite seckanim peršunom.

Bonus video

trik za najkremastiji pire krompir Izvor:  trik za najkremastiji pire krompir