1. Zagrejati rernu na 120°C. Čvrsto umutiti belance uz dodatak šećera. Pomešati lešnike i brašno, pa umešati u sneg od belanaca. Obložiti peki papirom okvir za kolače (ø 20 cm) i sipati beze masu. Sušiti 2–3 sata u rerni.

2. Umutiti na pari jaja, žumanca, 150 g šećera i vanilin šećer. Odvojeno umutiti pavlaku i umešati u smesu.

3. Jagode oprati, očistiti i polovinu ispasirati, uz dodatak 75 g šećera.

4. Pečenu koru od beze mase izvaditi iz okvira, odlepiti papir, pa vratiti nazad u okvir. Sipati 2/3 krema i odozgo pire od jagode. Razmutiti u nekoliko poteza viljuškom, kako bi nastala mermerna šara. Poravnati masu širokim poslastičarskim nožem i ostaviti tortu 6 sati u frizu. Preostali krem staviti u frižider.


Sastojci:

Za beze koru:
3 belanceta
60 g šećera
50 g mlevenih lešnika
20 g brašna

Fil:
2 jajeta
3 žumanceta
225 g šećera
1 kesica vanilin šećera
400 ml slatke pavlake
250 g jagoda

5. Oko 30 minuta pre služenja izvaditi tortu iz friza, kako bi mogla lepo da se seče. Premazati je ostatkom krema i ukrasiti ostatkom jagoda.