Smokve su voće koje koje ima jedinstven, sladak ukus i teksturu, pune su hrskavih semenki. Sveže smokve se često suše i od njih se prave džemovi i slatka. U suvim smokvama možete uživati tokom cele godine, a evo kako ih sami možete osušiti kod kuće.
Sastojci:
- 2 kg svežih smokvi (sitnijih)
- pleh od rerne
Priprema:
Kod kupovine smokvi najvažnije je da birate zdrave plodove koji nisu prezreli. Za sušenje birajte sitnije smokve. Operite ih i osušite pre nego što se bacite na posao. Pleh od rerne obložite pek papirom i smokve stavljajte na papir sa peteljkom prema dole i svaku pritisnite prstom da se spljošti.
Rernu uključite na 60 stepeni sa ventilacijom i ubacite pleh u rernu. Ostavite da se smokve suše minimum oko 10 sati, zato je najbolje da ovo radite noću. Ukoliko se ne osuše dovoljno slobodno produžite vreme sušenja. Nakon toga ih izvadite i ostavite da se ohlade pa poređajte u kutije i odložite u zamrzivač, tako će duže trajati.
Izvor: Stvar ukusa/recepti-kuvar.rs
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus