Smokve su voće koje koje ima jedinstven, sladak ukus i teksturu, pune su hrskavih semenki. Sveže smokve se često suše i od njih se prave džemovi i slatka. U suvim smokvama možete uživati tokom cele godine, a evo kako ih sami možete osušiti kod kuće.
Sastojci:
- 2 kg svežih smokvi (sitnijih)
- pleh od rerne
Priprema:
Kod kupovine smokvi najvažnije je da birate zdrave plodove koji nisu prezreli. Za sušenje birajte sitnije smokve. Operite ih i osušite pre nego što se bacite na posao. Pleh od rerne obložite pek papirom i smokve stavljajte na papir sa peteljkom prema dole i svaku pritisnite prstom da se spljošti.
Rernu uključite na 60 stepeni sa ventilacijom i ubacite pleh u rernu. Ostavite da se smokve suše minimum oko 10 sati, zato je najbolje da ovo radite noću. Ukoliko se ne osuše dovoljno slobodno produžite vreme sušenja. Nakon toga ih izvadite i ostavite da se ohlade pa poređajte u kutije i odložite u zamrzivač, tako će duže trajati.
Izvor: Stvar ukusa/recepti-kuvar.rs
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu