Tradicija našeg naroda nalaže da se uz jutarnju kafu, ili kada nam neko dođe u goste, obavezno služi slatko. Nije važno od čega je slatko, samo je važno da se tradicija ispoštuje.

Slatko od smokava je idealno za leto, a ukoliko ugrabite više ovih plodova napravite više i uživajte u ukusu i tokom jeseni i zime.

Sastojci:

  • 72 smokve
  • 1 kilogram šećera
  • krečna voda
  • 1 limun

Priprema:

Šećer preliti sa 1 čašom vode i špinovati ga. Smokve očistiti i oljuštene stavljati u krečnu vodu. Nakon toga dobro isprati i spuštati u špinovan šećer. Smokve se kuvaju oko 30 minuta. Kad je 10 min pred kraj kuvanja iseci 1 ceo limun na kolutove i staviti u slatko.

Sterilizovati tegle u rerni, pa u tople tegle sipati slatko. Dobro zatvoriti i ostaviti na hladnom mestu. Ovako pripremljen slako može da vam stoji i do nekoliko godina.

Izvor: Stvar ukusa