Tradicija našeg naroda nalaže da se uz jutarnju kafu, ili kada nam neko dođe u goste, obavezno služi slatko. Nije važno od čega je slatko, samo je važno da se tradicija ispoštuje.
Slatko od smokava je idealno za leto, a ukoliko ugrabite više ovih plodova napravite više i uživajte u ukusu i tokom jeseni i zime.
Sastojci:
- 72 smokve
- 1 kilogram šećera
- krečna voda
- 1 limun
Priprema:
Šećer preliti sa 1 čašom vode i špinovati ga. Smokve očistiti i oljuštene stavljati u krečnu vodu. Nakon toga dobro isprati i spuštati u špinovan šećer. Smokve se kuvaju oko 30 minuta. Kad je 10 min pred kraj kuvanja iseci 1 ceo limun na kolutove i staviti u slatko.
Sterilizovati tegle u rerni, pa u tople tegle sipati slatko. Dobro zatvoriti i ostaviti na hladnom mestu. Ovako pripremljen slako može da vam stoji i do nekoliko godina.
Izvor: Stvar ukusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom