Kako se sprema batat, odnosno slatki krompir? Mnoge zbunjuje njegovo ime, nisu sigurni da li da ga koriste u slatkim ili slanim jelima, a evo kako se sprema tako da ima najbolju teksturu i ukus!
Postoji nekoliko grešaka koje ljudi prave kada spremaju batat, dobro ih zapamtite i nemojte da ih ponovite. Najpre, temperatura kuvanja je ključna. Iako se zove slatki krompir, ne treba da ga kuvate kao da je "običan" krompir. Dobićete bljutavu, kašastu smesu bez intenzivnog ukusa, i sigurno vam se neće dopasti. Kada je skuvan kako treba, batat ima divnu teksturu i bogat ukus, koji dopunjuje i slatka, i slana jela.
Evo nekoliko trikova za spremanje batata!
1. Očistite batat
Oribajte batat čistom četkom, i nemojte ga ljuštiti za najbolje rezultate. Tretirajte ga kao mladi krompir kada ga čistite, uz pomoć četkice ili grubljeg sunđera.
2. Ne držite batat u frižideru
Batat ili slatki krompir je izuzetno otporna korenasta biljka, i može da dugo traje uz očuvanu svežinu - ako je držite van frižidera. Mora da bude na svežem, suvom mestu, i voli sobnu temperaturu. Dakle, ne stavljajte je u frižider. Batat koji stoji u frižideru će se sasušiti spolja, a stvrdnuti iznutra.
3. Koristite pravu vrstu batata
Batat sa svetlijim mesom je bolji za pečenje ili pravljenje pomfrita od slatkog krompira. Narandžaste sorte su mnogo bolje za pire, čorbe ili jela koja se dugo peku u rerni, kao što je musaka.
4. Ne stavljajte previše ulja na batat
Kada pečete batat, "manje je više". Koristite sasvim malo maslinovog ulja jer batat upija masnoću. Ako ga zalijete sa previše ulja, postaće gnjecav i mastan.
5. Ne kuvajte batat u vodi
Batat ili slatki krompir najbolji je kada je pečen, ako ga dugo kuvate u vodi, računajte da će iz njega izaći dragoceni vitamini i minerali.
6. Čuvajte ostatke batata
Kora batata dobar je dodatak supama ili čorbama, kao i musakama. Ako vam je preteklo viška već isečenog batata, evo kako se pravilno čuva slatki krompir! Profi kuvari kažu da je najbolje da ga isečete na kockice a potom stavite u plastičnu kutiju koja se dobro zatvara, i prelijete ga vodom da ogrezne. Tako će duže ostati svež i hrskav.
BONUS VIDEO: Pljeskavice od batata
Izvor: StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem