Da li tražite tehniku kuvanja koja može da poboljša prirodne arome sveže ribe, a istovremeno stvori ugodnu hrskavu koricu u koju će umotati sve te ukuse? Onda ne tražite dalje! Bez obzira da li pržite filete ribe na puteru ili u fritezi, to je jedan od najboljih načina da je napravite savršeno ukusnu. Ali pre nego što krenete u prodavnicu da kupite ribu, imajte na umu da nije svaka za prženje. Dok visoka temperatura može pomoći da neka riba bude sočna, ona isušuje prirodnu vlažnost drugih. Paniranje je neophodno kada se riba prži, ali ne trpi svaka vrsta namirnice koje se koriste za to, pa je paniranje može učiniti žilavom.

U Srbiji se riba ne jede stalno, ali kako je u toku Božićni post, na meniju će biti često. Zato naučite koja riba se koristi za prženje, a koja za pečenje. Portal mashed.com se posavetovao sa dvojicom profesiconalaca (Rim Klajner i Šon Matijevič) za spremanje ribe i oni su otkrili kako da znate koja se prži, a koja ne.

EVO KOJE SU RIBE NAJBOLJE ZA PRŽENJE: 

BAKALAR

Od svih vrsta riba koje su pogodne za prženje, bakalar je najbolja. Ova riba se najviše konzumira u celom svetu, a popularnom je čini to što može da se peče, prži, da se "baci" na gril, a najbolja je za paniranje, a onda i prženje. Obavezno u paniranju koristite i prezle, a kada se isprži biće neverovatno hrskava, a iznutra mekana i blago dimljena - ističe Klajner. 

TILAPIJA

Kada pripremate tilapiju bitno je da dobro zagrejte tiganj, jer u suprotnom može da se zalepi. Ima blag ukus, pa je prelijte sokom od limuna i koristite aromatične začine kako biste joj poboljšali ukus. Takođe, ovu ribu ne morate dugo da pržite jer je tanja, pa može brzo da zagori. 

SOM

Ako želite da istaknete ukuse soma najbolji način za to je prženje. Međutim, som je rečna riba, pa ima jak miris, ali ovaj problem možete da rešite tako što ćete filete umočiti u mleko, predlaže Matijevič. Zatim ih uvljajte u kukuruzno brašno, pa pržite u dosta ulja. Takođe, bitno je da ne natrpavate tiganj, jer svaki filet mora da ima prostora za ravnomerno prženje. 

PASTRMKA

Pastmrku možete i da pečete, grilujete, ali definitivno je najbolja kada se isprži. Pogotovo ako je premažete namazom od badema ili oraha, ističe Klajner. Pastrmku dobro začinite, pa je pržite. Možete da dodate i malo belog vina. 

ŠKARPINA: 

Škarpina trpi sve vrste termičkih obrada i spada u veoma ukusne, ali najbolji način da se spremite jeste da je ispržite. Filete dobro začinite i uvaljajte u brašno koje ste pomešali sa pivom. Ili uvaljajte ribu u jaja, pa u prezle. 

EVO KOJE SU RIBE NISU UKUSNE KADA SE ISPRŽE:

LOSOS:

Losos se jede u celom svetu, ali ipak morate da vodite računa kada ga pripremate. Dok ribe koje smo nabrojali gore možete i da pečete i da pržite, losos gubi sav ukus ako se ne napravi kako treba. Tanji fileti odlično "trpe" prženje, ali deblji, u koje spada i losos, i ne. Takođe, ne valja ni kada se panira, pa je za njega najbolje da se griluje ili peče. Takođe, losos je masna riba, pa će prženjem teže postići hrskavu koricu. 

GRDOBINA

Grdobina definitivno ne spada u ribe koje se prže. Ona ima jak miris koji će se pojačati prženjem i samim tim učiniće ovu ribu neukusnom. Osim toga, ima čvrstu i gumenu teksturu, pa je nezgodna za prženje. Najbolje je da se peče, ali prethodno mora da se drži u marinadi kako bi omekšala. Takođe, možete grdobinu da pokrijte providnom folijom i izlupate tučkom za mesom kako bi se vlakna razbila i učinila ribu mekšom. 

SKUŠA:

Skuša je jedna od popularnijih riba, ali isto kao i grdobina ima jak miris i ukus, pa se prženjem to još više ističe. Osim toga, spada i u masne ribe, pa prženje u ulju nije dobro rešenje. Najbolje je da skušu pečete, ali je pre toga marinirajte. 

Pročitajte i ovo: Jednostavni trikovi za prženu ribu

BONUS VIDEO: 

ZAPEČENA SKUŠA: Lak i brz recept (treći deo) Kurir televizija

(StvarUkusa/S.B.)