Čak se i iskusnim domaćica dešavalo da kada peku kolače ili hleb oni ne ispadnu uvek dobro. Koliko god puta da ste pravili i bez obzira što vam je pre uspevalo, sada imate problem. Čak i kada ste početnica u kuhinji, a ipak pratite recept dešava se da kolač ili hleb ne uspeju. Mnoge domaćice ne znaju u čemu je problem, a vrlo je jednostavno.

Posle nekog vremena desi se da rerne počnu slabije da rade, tj. da je temperatura niža od one koju ste podesili. Ako ste podeslili temperaturu na 180°C i pekli tačno koliko je naznačeno u receptu, a ipak vam nije uspelo, to znači da rerna ne greje kako treba. Sve što treba da uradite jeste da u rernu ubacite termometar (koji može da ide u rernu na visoke temperature) i da zagrejete rernu na 150°C. Kada vidite da je rerna dostigla tu temperaturu proverite termometar. Ako pokazuje manje to znači da za toliko treba da povećate temperaturu kada sledeći put budete pekli nešto. 

Npr. ako je temperatura u rerni 180°C, a treba da bude 200°C, onda vi pečete na 200°C iako u receptu piše da treba na 180°C. Tako ćete biti sigurni da će vam svaki kolač ili hleb uspeti baš svaki put. 

Pročitajte i ovo: Na kojoj temperaturi se peče meso, a na kojoj torte

BONUS VIDEO: 

9 trikova za čišćenje i kuvanje  Tiktok/creative_explained

(StvarUkusa/S.B.)