Mediteranska dijeta je način ishrane nastao pod uticajem tradicionlanih narodnih kuhinja. Iako se način ishrane mediteranskih zemalja razlikuje, ipak imaju zajedničke elemente koji se tiču kulinarstva. Nutricionisti smatraju da je mediteranska kuhinja veoma zdrava i posebno povoljna po zdravlje srca.
Iako ne podrazumeva krut raspored obroka, mediteranska dijeta iam nekoliko osnovnih pravila:
mlečni obroci se konzumiraju umereno
jaja se jedu do četiri puta nedeljno
maslinovo ulje jedini izvor masnoće
crveno meso se jede retko, ali se uglavnom konzumiraju riba i morski plodovi
slatkiše se izbegavaju
ishrana je bogata voćem, povrćem, pecivom od celog zrna žitarica, mahunarkama, maslinovim uljem, biljnim začinima
Kako ne postoji striktan režim, na vama je da izaberete pravu kombinaciju preporučenih namirnica i uživate u zdravoj i ukusnoj mediteranskoj hrani, koja vam uz umerenu fizičku aktivnost može pomoći da izgubite suvišne kilogtrame.
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu