StvarUkusa vam otkriva kakva je aroma ovih neobičnih vrsta voća i kako se jedu.
Pitaja ili zmajevo voće
Zbog ružičastih izraslina često se koristi kao ukras. Voćnim salatama daje blago kiselkast ukus.
Pitaju ili pitahaju ohladite, prepolovite i izdubite kašikom. U većim količinama ima dejstvo laksativa. Pogledajte sliku.
Papaja
Zovu je i dinja s drveta ili hlebno drvo. Ima ukus mešavine kajsije, dinje i maline. Ukusna je u voćnoj salati, uz meso, ili kao džem.
Unutrašnjost sadrži prirodni proteolitički enzim papain koji ubrzava varenje i sprečava upale. Papaja je zrela kad je kora skoro žuta a plod mek. Što je zrelija, sadrži više hranljivih materija.Pogledajte sliku.
Kivano
Odnosno ukrasni krastavac, naziva se još i rožna dinja zbog izraslina na kori. Kivano zapravo spada u povrće. Skoro da nema ukus, koristi se pre svega kao ukras, na primer izdubljen kao posuda za salatu. Plod je siromašan kalorijama, ukusan je uz jogurt ili sladoled od vanile. Pogledajte sliku.
Tamarilo
Upotrebljava se na isti način kao i paradajz, ali ima pomalo gorak ukus.
Oljuštite gorku koru ili izdubite ljusku. Tamarilo je zdrav kad je mek pod prstima pri pritisku. Bogatje vitaminom C, gvožđem i magnezijumom. Pogledajte sliku.
Domaće lazanje po italijanskom receptu
Šnicle od svinjskog vrata marinirane u pivu
Posni čokoladni kolač sa marmeladom
Kako da napravite potaž od bundeve
Zapečeni pire krompir sa šampinjonima