Jabukovo sirće se koristi još iz davnih vremena, ali uvek iznova oduševi nas njegova široka primena. 

Koristimo ga u kuhinji, za čišćenje, za lepotu, za pripremu različitih preparat... Ali tu priča o "svemogućem sirćetu" ne prestaje...

1. Pripremite osvežavajuće piće

Možda vam se ne čini nimalo privlačnom idejom, ali ako ste zaista žedni, ovo će vam odlično utažiti žeđ. Pomešajte kašiku ili dve jabukovog sirćeta s mineralnom vodom i po želji zasladite nekim sokom.

2. Očistite odvode i uklonite neugodne mirise

Najdelotvornija kombinacija za uklanjanje neugodnih mirisa je belo sirće i soda bikarbona. Osim što je finansijski povoljnija varijanta, ovaj rastvor je i ekološki prihvatljiviji od mnogih industrijskih proizvoda za istu namenu. Pripremite levak i rastvor koji ste napravili mešajući pola čaše sode bikarbone i čašu sirćeta. Ulijte u odvod i pričekajte da pena splasne. Zatim u odvod sipajte vruću vodu. Pričekajte pet minuta, a zatim sipajte hladnu vodu da se dodatno ispere. Uz to što će pomoći u odpušavanju odvoda, ova mešavina ukloniće i neugodne mirise koji nastaju delovanjem bakterija.

Pogledajte i Kako da lako očistite ravnu ploču na šporetu

3. Napravite univerzalno sredstvo za čišćenje

Za staklene i plastične površine i predmete od nerđajućeg čelika pomešajte dve trećine vode, jednu trećinu alkoholnog sirćeta i dodajte nekoliko kapi tečnog deterdženta za posuđe. Ulijte u bocu s raspršivačem.

4. Očistite mrlje od voća i povrća s ruku

Ako pripremate salatu od cvekle ili pitu sa šumskim voćem, zasigurno će na vašim rukama ostati tragovi. Očistite ih bez muke alkoholnim sirćetom.

Pročitajte i 15 trikova za čišćenje sodom bikarbonom

5. Napravite balzam za kosu

Ako vam je kosa suva i oštećena, vratite joj sjaj s pomoću balzama koji možete sami napraviti. Pomešajte 1 kašičicu jabukovog sirćeta sa 2 kašikemaslinovog ulja i 3 belanaca. Utrljajte smesu u kosu i stavite preko nje plastičnu kapu za tuširanje. Ostavite da deluje pola sata, a zatim kosu operite kao i obično.

6. Napravite začinsku smesu

Osušite začinsko bilje i stavite ga u teglu. Prelijte sirćetom i ostavite nedelju dana da odstoji na tamnom mestu dok se ukusi ne prožmu. Zatim procedite kroz gazu u čistu teglu, zatvorite i spremno je za upotrebu.

Pogledajte i 6 začina koji tope masti i poboljšavaju rad srca

7. Ubrzajte kuvanje jaja

U vodu u kojoj kuvate jaja dolijte malo jabukovog sirćeta i to će ubrzati ceo proces jer će sirće sniziti pH i belance će se brže koagulirati.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: vecernji.hr