Sitno iseckajte kupus ili mu odstranite listove, pa ga pažljivo spustite u posudu za kiseljenje (to može da bude plastična kofa ili lonac).
Prelijte ga vrelom vodom, sipajte 2-3 dl nekog sirćeta (ne solite!), odozgo stavite tanjir i nešto teško (npr. kamen) kako bi se kupus opteretio.
Pogledajte i Moćni kiseli kupus - štiti od raka, pomaže varenju, jača imunitet
Ostavite kupus na sobnoj temperaturi da odstoji 2 dana i imaćete kiseli kupus kao usred zime.
Ukoliko vam je kiseli kupus potreban za samo jedan dan, u navedene sastojke ubacite i jedan komad običnog hleba.
Standardno kiseljenje kupusa (bez konzervanasa)
Da biste dobili dobar kiseli kupus i dobar rasol, odaberite čvrste glavice kupusa srednje veličine (najbolji je futoški kupus, a nije loše ni ako jedna trećina ukupne količine bude crveni kupus).
Svaku glavicu malo zasecite po korenu ili jednostavno malo izdubite koren i ređajte u čisto bure za kupus.
Ne zaboravite da u bure ugradite i jedno kraće crevo kako kupus ne biste morali da pretačete već da ga samo dva puta nedeljno produvate da bi se so ravnomerno rasporedila.
Pogledajte i Kako da pripremite kupus ribanac
Poslagane glavice kupusa prelijte rastvorom morske soli i vode. Recimo, za bure od 200 litara, potrebno je oko 60-65 kg kupusa i 2-3 kg soli i onoliko vode koliko stane da bi kupus bio u vodi, kao i 1-2 kg cvekle i 1/2 kg rena (ren ja odličan konzervans – ne dozvoljava kvarenje kupusa bez obzira na promene temperature).
Pošto je ovo biološko kiseljenje, u kupus se ne stavlja ni vinobran ni konzervans. Rasol je odličan sve dok imate kupus, a može da se pije čak i u martu, jer se ne razvlači i ne menja ukus.
Kupus ukiseljen na ovaj način može da se drži i na terasi.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Jednostavan čizkejk sa bundevom
Kako da kod kuće napravite medovaču
Recept za rižoto sa graškom
Domaće lazanje po italijanskom receptu
Šnicle od svinjskog vrata marinirane u pivu