U prodavnicama je izbor hleba sve bogatiji, ali samim tim smo i neodlučniji koji da izaberemo. Doktorka Rozmeri Stenton otkriva sve tajne pojedinih vrsta hleba i predlaže najzdraviju varijantu.
Beli hleb
Beli hleb, osim ako je napravljen od izbeljenog brašna, pravi se od pšenice kojoj se tokom procesa mlevenja uklanja spoljni sloj zrna. To rezultira jako mekim kriškama i blagim ukusom. Beli hleb sadrži manju količinu vlakana, oko jedan gram po kriški, ali je dobar izvor proteina i ugljenih hidrata. Međutim, često dodati aditivi, koji podstiču narastanje testa, takođe podižu glikemijski indeks, tako da osećaj sitosti nakon te vrste hleba ne deluje jako dugo. Zbog toga je kriške belog hleba najbolje kombinovati s namirnicama koje su bogate proteinima, poput jaja, sira i piletine, piše magazin Taste.
Beli hleb s većim procentom vlakana, obično iz mahunarki, ima više zdravstvenih prednosti od običnog belog hleba. Međutim, obogaćeni beli hleb nije toliko zdrav kao integralni jer ne sadrži čitav niz vitamina i minerala.
Integralni hleb
Kada je napravljen od celih žitarica, integralni hleb ima sličnu nutritivnu vrednost kao i hleb od celih žitarica. Međutim, često se integralni hleb dobija kombinovanjem belog brašna s mekinjama i pšeničnim klicama koje se usitnjavaju za vreme mlevenja. Na taj način nastane brašno s dužim rokom trajanja, ali takav hleb ne poseduje jednaku hranljivu ravnotežu. Integralni hleb ima više vlakana, vitamina i minerala od belog hleba i obogaćen je jodom i folnom kiselinom. Osim toga, integralni hleb se znatno brže vari i ima veći glikemijski indeks od hleba od celog zrna žitarica i u dve kriške sadrži oko 2 grama vlakana.
Pogledajte i recept Integralni hleb
Hleb od celog zrna žitarica
Dok je integralni hleb zapravo beli hleb pomešan sa žitaricama, hleb od celih žitarica sadrži semenke žitarica koje se dodaju integralnom brašnu, pa se time postiže veća nutritivna vrednost. Hleb od celog zrna, uključujući i vrste od raženog testa ili one od kiselog testa, ima oko četiri puta više vlakana od belog hleba, što ga čini jednim od najzdravijih izbora. Hleb od celog zrna ima niski glikemijski indeks jer se semenke i žitarice nešto duže vare. Zato je ova vrsta hleba dobar izbor za ručak, pogotovo ako jedete sendviče jer će duže trajati osećaj sitosti. Soja i laneno ulje hlebu daju dobru dozu omega-3 masnih kiselina, a po pitanju vlakana jedna kriška hleba od celih žitarica sadrži od 1,5 do 4,5 grama.
Raženi hleb od celog zrna žitarica
Raženi hleb znatno je grublje i teže teksture od drugih vrsta hleba, zahvaljujući nižem procentu glutena. Svetli raženi hleba, napravljen od raženog i pšeničnog brašna, po pitanju zdravog izbora nalazi se u sredini između belog i integralnog hleba, a onaj s dodatim žitaricama nalazi se na samom vrhu zdravog odabira zbog visokog udela vlakana i vitamina. Međutim, ova vrsta hleba nije pogodna za osobe sa celijakijom.
Pogledajte i 5 najzdravijih namirnica za sendviče
Hleb od kiselog testa i celovitih žitarica
Kiselo testo diže se i do 18 sati, pa je tako ova vrsta hleba znatno jačeg ukusa i niskog glikemijskog indeksa. Vitamini, minerali i razna vlakna u ovome hlebu razlikuju se u zavisnostiod brašna. Prema rečima nutricionista, hleb od kiselog testa s celim žitaricama definitivno je najzdraviji. Ali, valja obratiti pažnju prilikom kupovine. Naime, neke vrste hleba od kiselog testa zapravo imaju samo veštački ukus i nisu napravljene od pravog kiselog testa, pa svakako proverite deklaraciju.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Izvor: tportal.hr
Kolač od hleba i jabuka sa kremom i suvim grožđem
Ćufte zapečene sa kačkavaljem
Goveđa čorba sa povrćem
Pita sa zeljem za post na vodi
Štanglice od čokolade i kikirikija