Za lanene semenke je poznato da su jedne od najstarijih semenki s nizom blagotvornih učinaka. Sadrže puno vlakana, vitamina i minerala. Ove hranjive materije se najbolje mogu iskoristiti iz sveže mlevenih lanenih semenki.
Pogledajte i Laneno seme rešava probleme zatvora, holesterola i srčanih bolesti
Lan je takođe jedan od najbogatijih izvora važnih omega-3 masnih kiselina. Sadrži dijetalna vlakna i lignane-hemijske materije koje imaju jaka antioksidativna svojstva. Od važnih vitamina i minerala sadrži vitamin B, vitamin C, vitamin E, kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum, natrijum, selen i cink.
Dobra svojstva lana:
-podstiče zdravlje kardiovaskularnog sistema
-poboljšava probavu
-jača imunitet
-održava kožu zdravom
-pomaže kod regulisanja nivoa šećera u krvi
-pomaže kod problema s menopauzom
Pogledajte i 14 zdravstvenih blagodeti kefira
Kefir je kiselkasti napitak koji može doprineti boljoj otpornosti i ojačati imunološki sistem. Uz korisne probiotičke bakterije, sadrži i kvasac koji obnavlja crevnu floru. Još jedno pozitivno delovanje kefira je da smanjuje želju za nezdravom hranom. Kefir jača imunitet, smanjuje probavne probleme, čisti telo od toksina, leči upalne procese i smanjuje holesterol.
Lan i kefir
Lan i kefir su odlična kombinacija i jedan od najboljih prirodnih lekova za čišćenje creva. Zdrava crevna flora je vrlo bitna za celokupno zdravlje, stoga je važno imati čista creva i zdravu probavu. Lan i kefir su u tom slučaju najbolja kombinacija, pomoću koje možemo za 3 nedelje napraviti uspešno čišćenje creva.
Recept:
1. nedelja = 1 kašika lanenog brašna ili semenki + 100 ml kefira
2. nedelja = 2 kašike lanenog brašna ili semenki + 100 ml kefira
3. nedelja = 3 kašike lanenog brašna ili semenki + 150 ml kefira
Lan i kefir se u ovoj kombinaciji konzumiraju 3 nedelje umesto uobičajenog doručka, pa se u toku dana pije najmanje 2 litra vode.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Kiwi.hr
Recept za rižoto sa graškom
Domaće lazanje po italijanskom receptu
Šnicle od svinjskog vrata marinirane u pivu
Posni čokoladni kolač sa marmeladom
Kako da napravite potaž od bundeve