Ovo je jedna od retkih vrsta povrća koja je u potpunosti iskoristiva.

Kora tikvice u sebi krije brojne hranjive sastojke, baš poput njenog mesa i semenki. U francuskoj i italijanskog kuhinji spremaju se i cvetovi od tikvica, za koje gurmani tvrde da su ukusniji od samih tikvica. Prema botanici tikvice su voće, iako ih se u kulinarstvu tretira isključivo kao povrće.

Energetska i nutritivna vrednost sirovih tikvica je izuzetno velika. Osim ugljenihhidrata, proteina i masti, one u sebi sadrže i sledeće minerale: mangan, magnezijum, fosfor, bakar, gvožđe, cink i kalcijum. Verovali ili ne tikvice su odličan izvor vitamina C, a pored njega sadrže i vitamine B kompleksa, tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu, folnu kiselinu, pirodoksin, te vitamin K. Tu su još dijetalna vlakna, lutein, zeaksantin, te beta karoten.

Pogledajte i 7 recepata za jela s tikvicama

Tikvice protiv holesterola i za zaštitu srca

Hranjive materije koje su prisutne u tikvicama dobre su za srce. Magnezijum može sprečiti srčani i moždani udar, a neophodan je i za izgradnju zdrave koštane srži. Osim toga magnezijum i kalijum mogu normalizovati krvni pritisak. Ova dva hemijska elementa koji se nalaze u tikvicama štite kardiovaskularni sistem od ateroskleroze. Dijetalna vlakna iz tikvica pomažu u snižavanju holesterola, jer se njihovim unošenjem u organizam jetra podstiče na trošenje holesterola, usled čega se njegov ukupan nivosmanjuje. Nadalje, visok nivo vitamina C i drugih vitamina sprečava oksidaciju holesterola, čime se opet ometa nastanak ateroskleroze.

Pogledajte i Najbolji recept za pohovane tikvice

Tikvice za pravilan rad creva

Nutrijenti koje sadrži tikvica blagotvorno deluju i na zdravlje probavnog sistema. Visok unos prehrambenih vlakana podstiče pražnjenje creva, a samim tim i uklanjanje toksina iz organizma, dok, prema nekim studijama, folna kiselina, vitamin C i beta-karoten pružaju zaštitu ćelijama creva od jedinjenja koji su potencijalno kancerogeni. Antioksidansi vitamin C i beta-karoten imaju i protivupalno delovanje što ih čini blagotvornim kod stanja koje karakterišu upalni procesi, poput astme, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa.

Tikvice za mršavljenje

Zbog velikog sadržaja dijetalnih vlakana smanjuje se resorpcija masti, pa su pogodne za dijetu kod i kod triglicerida. Tikvice sadrže vrlo malo kalorija u odnosu na njihovu masu što ih čini idealnima za držanje dijete. To znači da se može pojesti poveća količina tikvica bez unošenja velike količine kalorija.

Višak težine se obično pojavljuje jer konzumiramo više kalorija nego što trošimo, a tikvice mogu pomoći jer obroci mogu biti jednako ''veliki' s manje kalorija. Time menjate odnos unesenih kalorija i onih koje trošite, pa polako mršavite. Ako tikvice koristite za mršavljenje, bolje je da ih ne ljuštite, jer u kori ima najviše dijetalnih vlakana i nemojte im dodavati puno masnoće.

Pogledajte i Musaka od plavog patlidžana

Tikvice za kožu

Ako imate problematičnu kožu s mitiserima, aknama i bubuljicama, ulje iz semenki tikvice možete dodati u kreme i maske za lice. To će pomoći da se koža vašeg lica umiri. Tikvice usporavaju starenje, otklanjaju nervozu i pospešuju san.

Ulje dobijeno iz semenki tikvice sadrži mnoge vitamine i minerale, više od 60% nezasićenih masnih kiselina, a bogato je i omega 3 i 6 esencijalnim masnim kiselinama, koje su zaslužne za lep izgled kože, energiju organizma, zdravlje reproduktivnih organa i bolju funkciju mozga. Još jedno od lekovitih svojstava ulja tikvice je da leči rane, opekotine i ispucanu kožu.

Savet plus: Iskoristite prirodno svojstvo tikvice za dobijanje meke i lepe kože. Izrežite tikvicu na tanke kriške, te ih poslažite na kožu lica. Ostavite da deluju 20 minuta kako bi vaše pore apsorbovale minerale. Isperite lice mlakom vodom. Koristite ovaj recept svaki put kad vam je potreban osvežavajući tretman za svoj ten.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: ladylike.hr