Hranljivi sastojci iz tikvica imaju brojna povoljna dejstva na zdravlje: magnezijum pomaže u snižavanju pritiska, vitamini C i A sprečavaju razvoj ateroskleroze, hranljiva vlakna utiču na snižavanje holesterola, kao i na čišćenje toksina iz debelog creva.
Tikvice aktiviraju metabolizam ćelija, poboljšavaju rad mozga, doprinose vitalnosti organizma.
Osim što je ovo lakši i brži način pripreme pohovanih tikvica, moguće je i dodavanje sira ili nekih drugih sitno iseckanih sastojaka.
Potrebno je
2 veće tikvice (ili 3 manje)
3 jaja
3 čena belog luka
50 g sira (nije obavezno)
brašno
so ili začin od suvog povrća
svež peršun
sveže začinsko bilje
Pogledajte i 7 recepata za jela s tikvicama
Oljuštite tikvice (ako su jako mlade dovoljno ih je samo oprati) i narendajte. Dodajte jaja, ispasirani beli luk, naseckani sveži peršun i brašno (postepeno). Masa treba da bude malo gušća nego za palačinke. Dodajte so ili začin po ukusu i rendani sir (po želji).
Kutlačom vadite masu i pržite na vrelom ulju. Okrećite ih širokom lopaticom. Vadite na papirni ubris da bi se ocedile od viška masnoće.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Jednostavan čizkejk sa bundevom
Kako da kod kuće napravite medovaču
Recept za rižoto sa graškom
Domaće lazanje po italijanskom receptu
Šnicle od svinjskog vrata marinirane u pivu